2021-07-13 105 浏览
今日34度, 要喺长洲度揾到一个有瓦遮头有得食芒果糯米糍嘅地方休息呢个地方确实系一个首选。里面环境都尚算干净拣嘅嘢食款式亦都不少。第一次食呢间嘅餐厅, 当然系要嗌长洲驰名嘅糯米糍同埋要饮一本简单嘅杨枝甘露。 可惜感到有点失望, 值得一赞既系 糯米糍皮薄有面粉味, 身位一粒糯米糍佢确实有佢嘅优点。 唔知系咪因为季节嘅问题, 我食嘅芒果系酸嘅。 成个心情即刻酸晒。 因为之前都食过两至三次长洲糯米糍全部都系甜, 再食一啖杨枝甘露, 芒果都系酸嘅, 而且甘露唔够甜西米唔够多。对面嘅哥哥系食榴梿糯米糍, 我问到有榴梿飘香(ps:我好憎榴梿,对其咪很敏感)所以我相信佢嘅糯米糍比较好食。母亲大人试咗普通嘅奶昔同沙冰, 未够正常合格。 最后我追加咗一会西瓜汁, 味道还不错。眼看原来餐厅有咁多好评, 只能怪我啦芒果唔够甜, 定系真系退步咗?带著迷惘嘅心态离开,我只能够评价呢一个系一个大热天时歇脚休息嘅好地方。

里面环境都尚算干净拣嘅嘢食款式亦都不少。

所以我相信佢嘅糯米糍比较好食。

2021-07-13