2022-05-18 65 浏览
终于解封咗可以8人一枱了! 约埋班同事一齐去食饭好既😋 葵芳呢间西餐可以有厨师发板,唔洗谂,对于我呢啲有选择困难症嘅人来讲,非常之非常之好嘅,唔洗自己谂🤣前菜有2只法国白珍珠生蚝, 一只爽甜、一个好cream ,都好好食,好新鲜。之后嚟咗个藏红花鱼汤,食落去层次丰富,与汤好鲜甜,银雪鱼都好新鲜,因为佢汤入边有啲西芹,红萝卜切到好细粒,但又唔会煮到好林,所以食落去个口感好丰富。之后就嚟咗个蟹子海胆牛油果,本身我个人唔食海胆嘅,因为惊佢会好腥同埋有时有啲海胆会苦,但系佢呢个食落去完全唔会有𠮶浸腥同苦,反而系甘甜甘甜,寻晚埋牛油果系一种新嘅配搭,估唔到三样嘢嘅味夹埋都唔错。第4道菜有2款酥皮盒一个酥皮蟹肉 & 酥皮牛肉,佢哋话要先食完蟹肉酥皮盒,然后先食牛肉,仲要配埋红酒一齐饮,成个感觉好match 😌 第5道法有法国鹅肝配烧菠萝同苹果蓉,我本身都好少食鹅肝,因为感觉会好滞,但系佢配咗菠萝同苹果蓉,酸酸地既感觉配上鹅肝感觉岩岩好,完全唔会好滞同油嘅感觉,配搭啱啱好👍🏻第6道菜系刺身带子配集茄汤,可能因为上一道菜系鹅肝,所以呢一道菜就酸酸甜甜同系冻汤,可以去晒上一道菜嘅油腻感觉,变咗到开胃菜,
第6道菜系刺身带子配集茄汤,可能因为上一道菜系鹅肝,所以呢一道菜就酸酸甜甜同系冻汤,可以去晒上一道菜嘅油腻感觉,变咗到开胃菜,如果夏天你食就啱啱好。
第7道菜 北海道皇帝蟹膏配脆多士,呢个就无乜特别,因为我对蟹膏兴趣不大
最后有牛扒同埋一个甜品,牛扒好香炭烧味,时间啱啱好,食落去都仲好有牛肉白味。

总括嚟讲呢餐饭,食物品质同埋分量都好好,价钱都合理,平时出去其他地方食分分钟应该会贵好多。