2009-11-18
18-11-2009 冻到甩鼻的一天, lunch 脑里只有 5 个字 --「我要食蛇羹」! 无分大中细的蛇羹 ($35) 份量唔少, 比已经几大碗的铜记「蛇王二」(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1875928) 更大 汤底极级浓甜, 配料就有新鲜蛇肉几「粗壮」, 木耳丝, 姜丝及冬菇, 劲多「汤渣」够晒有咬口, 啱晒我 仲有分开上的柠檬叶及薄脆, 柠檬叶令蛇羹清香唔少, 薄脆就真的又薄又脆 , 带点面粉香及「炸云吞」feel, 浸落蛇羹一齐食, 满足 环境简陋又怀旧, 坐喺一个二个贴满「毒蛇」label 的「百子柜」旁食嘢, 都咪话唔惊, 哈哈 店员全属上了年纪的老伯, 好友善好有礼貌, 离开时身心都觉得暖笠笠 $35 一碗, 值得一试.
$35 一碗, 值得一试.