2017-02-11
难得特登黎到九龙城, 食完饭冇理由唔食一食合成吧!聚所周知, 系合成只可以揾到中式糖水, 想食咩芒果西米露, 杨枝金露的...麻烦请离开~朕本人觉得中式糖水其实比西式更好味~ 因为西或永远只系加糖水, 糖浆.....有d真系甜到浆住左个口~ 但出色既中式糖水, 真系真材实料煲出黎~咁岩依2个真系冻到要死, 饭后一碗热辣辣糖水真系极度暖胃~今次就叫返d最基本既糖水 依碗腐竹汤丸, 大家睇下, 佢粒芝麻汤圆大到有一只匙咁大, 咬落去d芝麻真系流晒出黎~ 皮既厚度岩岩好~ 芝麻味好香~ 我估计佢系用猪油整的~大家听到用猪油整应该会怕怕..会唔会好肥架! 其实唔会~ 如果冇左依个精华, 就唔会有又香又好味既汤圆架喇~讲埋佢个base, 就系腐竹~ 有时自己系屋企煲, 好多时都会煲到散晒, 而系街食个d, 好多时都会好稀, 好水~ 佢既腐竹糖水唔会好稀, 仲会见到有大大块腐竹~ 仲会食到有啖啖腐竹味~ 正!另外朋友都系叫腐竹, 但系佢配既系意米同清心丸, 清心丸都系合成好出名既一种配料, 佢咬落去烟烟韧韧, 感觉就好似系食紧珍珠咁~~仲有一碗系红荳沙清心丸~ 同腐竹一样, 佢一d都唔稀, 食落去
聚所周知, 系合成只可以揾到中式糖水, 想食咩芒果西米露, 杨枝金露的...麻烦请离开~ 朕本人觉得中式 糖水其实比西式更好味~ 因为西或永远只系加糖水, 糖浆.....有d真系甜到浆住左个口~ 但出色既中式糖水, 真系真材实料煲出黎~咁岩依2个真系冻到要死, 饭后一碗热辣辣糖水真系极度暖胃~
今次就叫返d最基本既糖水
总结:
如果要我用一d形容词去形容合成糖水: 中式糖水界既hermes!