2020-03-31
一讲到食印尼菜,我好自然会谂起铜锣湾嘅「班兰叶印尼美食」,除咗价格相宜,食物仲非常好味、老板同员工亦非常亲切。今晚我又过咗铜锣湾班兰叶开餐喇。印尼花胶汤班兰鸡 -原本系配白饭,其实可以加钱转班兰/黄姜饭。我今晚就转咗黄姜尖塔饭,因为感觉同班兰鸡衬啲。依道菜抵在同一时间可以食到班兰鸡同花胶汤。花胶汤味香浓,仲有大大块嘅花胶,绝对真材实料。班兰鸡都有四份一只,除咗翼位,件件都起哂骨,食起上嚟都系啖啖嫩滑嘅鸡肉,好好味。玛瑯大粒包细粒牛丸汤 -最吸引当然系佢哋嘅大粒包细粒牛丸啦,粒牛丸仲大过拳头嫁。切开大牛丸,入面仲有几粒细牛丸、肉碎同埋鹌鹑蛋,够哂惊喜。唔好以为牛丸只得卖相,唔好睇佢大大粒咁,大细牛丸都好弹牙、牛味香浓嫁。沙嗲串烧 -印尼菜当然唔少得沙嗲串烧,我今晚就点咗牛、羊沙嗲串烧。串烧烧得好好,牛肉同羊肉嫩滑多汁,再点埋佢哋自家调配嘅酱汁,相当惹味。石粟马拉盏炒通菜 -我个人认为「班兰叶」嘅石粟马拉盏炒通菜同其他印尼餐厅嘅好食,可能因为「班兰叶」有加入番茄,令通菜更加鲜甜咗。咖啡沙冰 - 咖啡沙冰再加入咖啡,咁就可以边饮咖啡边食沙冰,超爽。咖啡沙冰嘅咖啡味亦好香。依个诚意推介俾大家啊
印尼花胶汤班兰鸡 -
沙嗲串烧
石粟马拉盏炒通菜 -
石粟马拉盏炒通菜
咖啡沙冰 -
咖啡沙冰再加入咖啡,咁就可以边饮咖啡边食沙冰,超爽。咖啡沙冰嘅咖啡味亦好香。依个诚意推介俾大家啊。
咖啡沙冰
香茅椰糖姜蜜 -
餐厅真系好用心好足料,香茅、椰糖、姜同蜂蜜味非常夹,系一杯好舒适嘅热饮。
香茅椰糖姜蜜
食到饱一饱,想食甜品都食唔落,唯有买返去食。「班兰叶印尼美食」都有好多糕点,仲要又平又好味。大家记得买埋返去试埋呀。
班兰千层糕、黑芝麻千层糕