2024-06-18
📍 Honjokko (鲗鱼涌)鲗鱼涌英皇道979号太古坊濠丰大厦2楼The Sixteenth朋友生日,我book 左我至爱用嚟同朋友庆祝嘅Pirata Group旗下嘅餐厅,佢哋餐厅会喺甜品度写上生日嘅字句同埋会送张即影即有嘅相俾我哋🫶🫶 而且餐厅入面环境好靓,好chill,性价比极高,绝对系信心嘅保证👉周末限定tasting menu💰$498/per person😋😋😋😋.8/5🔹Starter ✨ Edamame枝豆简单嘅调味只系用咗盐和胡椒,啱晒一路倾偈一路食✨ Agedashi豆腐,外表香脆,索满了汤汁,好滋味✨ salmon tartare 烟三文鱼加少少好香嘅橄榄粒绝配✨ Burrata Caprese佢分咗几层,用薄脆片夹著软心芝士,最抵底层有菠菜苗,口感丰富✨Hon Maki Selection两款寿司卷分别有牛油果吞拿鱼和牛油果三文鱼🍣牛油果配鱼生呢个配搭真系完美✨Vitello Tonnato呢个系我其中一个好钟意去集团嘅前菜,酱,烤牛肉配吞拿鱼沙律酱😍😍😍✨ Gyoza香脆豚肉炸饺子🥟饺子炸到脆卜卜劲香口,但系个肉都系好多汁,加埋佢个麻辣油混酱好好食🔹mai
👉周末限定tasting menu
💰$498/per person
😋😋😋😋.8/5
🔹Starter
✨ Edamame
枝豆简单嘅调味只系用咗盐和胡椒,啱晒一路倾偈一路食
✨ Agedashi
豆腐,外表香脆,索满了汤汁,好滋味
✨ salmon tartare
烟三文鱼加少少好香嘅橄榄粒绝配
✨ Burrata Caprese
✨Hon Maki Selection
✨Vitello Tonnato
✨ Gyoza
🔹main
其实食完个Starter都饱到癫咗,但系个man又真系好好食㖞。
✨ WAGYU TAGLIATA (+ 66)
肉感重肉味好香浓,而且侧边嘅黑松露薯蓉都好正食到停唔到口
✨ SEABASS SAIKYO YAKI (+148)
呢个西京烧银鳕鱼🐟真系超级鲜嫩同埋好食入口即溶,完全唔会声真系饱到癫都要放埋入口
🔹dessert
✨ JAPANESES PLATTER
店员准备咗呢个甜品写上咗朋友个名同埋祝贺字句,仲准备埋张即影即有相机帮我哋影相留念,呢个有新鲜嘅水果配搭抹茶味雪糕同埋芝麻味嘅cream brulee,真系为餐饭
回头:yesyesyes! Pirata Group从来无令我失望🫶🫶食物高质,环境又舒服,而且员工仲好nice,一定一定会再嚟🫶