2021-10-10 2972 浏览
我同我啲朋友都好钟意食酸菜鱼,今次其中一个朋友之前食过呢间话超级好食,就带咗我去这家名字像武侠小说的红花会川菜菜馆试吓,地址系喺铜锣湾同埋湾仔中间嘅谢斐道,两边地铁都系行10分钟左右,环境好靓好似会所一样,座位非常宽躺,大部份都系梳化座位,坐得非常舒服👍🏻👍🏻是日四人行👩‍👩‍👧‍👧▪️🥚尖椒黄金皮蛋 $98呢个皮蛋我觉得一般,我唔太喜欢食硬皮嘅黄皮蛋,同埋个蛋黄一啲都唔够流心和软▪️🐠老檀酸菜桂花鱼 $468全晚最期待,果然冇令我失望,首先汤底,酸麻辣都足料好够味,汤头非常之浓郁,桂花鱼超级嫩滑同埋大片,加上各种各样嘅配菜,酸菜,莲藕,香菇,芽菜,木耳,宽粉,尤其系酸菜,真系腌得好好味,精彩▪️🐔红花椒香脆辣鸡 $268其实好似酒楼嘅炸子鸡,炸得皮脆肉嫩,就咁食都几好食,但重点系点自家制嘅红花椒酱,有点似酒楼点炸子鸡嘅橙色酱,呢度系加咗花椒香料,香香辣辣,几特别▪️🐷干煸猪大肠 $198呢味𩠌都系其中一个亮点,炸大肠切成一条条,炸到脆一脆,再炒到麻香辣,食唔停口,本身冇谂住饮啤酒,为咗呢味𩠌都要叫,送洒一流▪️🐽蒜泥白肉 $128睇个样好似好辣,但其实一啲都唔辣,猪肉包住青瓜,加埋应该加咗好多

是日四人行👩‍👩‍👧‍👧

▪️🥚尖椒黄金皮蛋 $98

▪️🐠老檀酸菜桂花鱼 $468

▪️🐔红花椒香脆辣鸡 $268

▪️🐷干煸猪大肠 $198

▪️🐽蒜泥白肉 $128
睇个样好似好辣,但其实一啲都唔辣,猪肉包住青瓜,加埋应该加咗好多料嘅黑酱汁,好惹味

▪️🐟避风塘九肚鱼 $148
呢个九肚鱼好肥美,旧旧肥嘟嘟好饱满,用避风塘方法炒,外面脆卜卜,里面好软滑,超级好味,热气都唔理得咁多

▪️🍺青岛啤酒 $35
食辣同埋热气野嘅佳品😂😂