有史以来最满足又满意的蚝餐like爆撞啱要过官塘开会,上次开会听个客话食蚝哩间The Fat Oyster一流。平时成日周围试蚝,唔系贵极唔饱,有的系剩系得一二只唔知咩蚝好平,其他出名果啲就贵到死!约定帮旧同事,谂住星期一无咩人,开完会先订位,结果打去无位,吓!约定脚点算,订位个女仔听完我约晒人,佢话唔介意俾8个人位我哋,11个坐逼啲,紧系制啦。5点零上到去,出面唔系好多人,但见到佢地好鬼忙,成枱都系外买袋,佢问会唔会食熟嘢,有牛,猪,羊,鸡买二个第二个半价promotion 但要先选好解冻,选咗和牛,西班牙猪,羊架各二块,佢提我今晚比较忙熟嘢会耐啲,明白我之前个客有提过我,食好野要等嘅,哈哈。7点未到己full house, 见到真好多蚝,仲要因为weekday,好似星期一,三四🈶️比较多款做买一打送6只优惠,当日已经有16-7款,见到几只我食开的蚝一打送6只送完后平过出面一半,有我最钟意white pearl, 水中花,majestic, pinky, 全部都系名牌蚝,真系咁平?反正11个一人一打绝对无问题,就试晒佢哋嘅promotion, 8打送4打,揞住嘴话抵。我地有位蚝痴大肚婆
有史以来最满足又满意的蚝餐like爆
7点未到己full house, 见到真好多蚝,仲要因为weekday,好似星期一,三四🈶️比较多款做买一打送6只优惠,当日已经有16-7款,见到几只我食开的蚝一打送6只送完后平过出面一半,有我最钟意white pearl, 水中花,majestic, pinky, 全部都系名牌蚝,真系咁平?反正11个一人一打绝对无问题,就试晒佢哋嘅promotion, 8打送4打,揞住嘴话抵。我地有位蚝痴大肚婆问佢地有咩好嘢介绍,听佢介绍Irish Monster,chiron巨蚝,Shigoku 同Sydney rock, 最劲系佢哋有majestic Jumbo唔系好多地方有入珍宝,一定要试!结果我哋一至都好钟意平时好少食嘅Irish Monster, Shigoku, Chiron 好肥好甜但不够Irish Monster够海水味。white pearl 质素好顶级,个价真系平到你唔信。海胆一人一板个价钱系出边一半,个质素无得顶,唔怪之得佢地要收埋啲海胆,因为熟客全部己订好晒,好彩我来到即刻留起,活赤贝一定要叫,好新鲜,记得要问,因为佢地摆个牌系度无摆实物出来,即叫即开。tuna Ceviche(拖罗牛油果) 必试,原本唔识叫,见到隔离枱5个人订咗二份,即系好嘢就叫二份试吓,拖罗好新鲜,个汁最最好味!
跟住试熟食,先来黑毛猪䯃,成块6支骨焗上碟再切开一支支,好juicy 同松化,有橡果香一哋都无猪骚味,好有惊喜,平时什么慢煮都唔够佢好食,羊7成最好食,再来澳洲M7和牛,块和牛由佢地煎出来一啲都唔嘥,好味到想要碗白饭来捞汁,可惜试唔到传说中佢地嘅五星级烟肉白汁意粉!
成餐饭都好满意同满足,第一次食咁多蚝一啲都唔肉赤,最意外收获系平时食生蚝的地方,熟食绝不敢恭维,The Fat Oyster俾到嘅水准比好多扒房高级餐厅都高,我哋即场又约好下个月又聚啦!
  • 海胆刺身牛排
  • 活赤贝