2020-06-15 3176 浏览
香港有好多日本餐厅,普通食晚餐嘅话间都几百蚊一个人,但系质素大部份都一般。趁生日食间唔同价位,人一世物一世,自己试吓有咩分别最实际。今次食嘅系佢特别为咗庆祝餐厅25周年嘅set menu,有8个course。餐厅有sake pairing,佢哋话呢度嘅sake喺出边买唔到嘅,好!就试试佢。第一道前菜开始牛油果吞拿鱼他他,两道食材零违和感,入口顺滑,配蜜黑豆有小惊喜京都麸西京烧,用西京烧既方法处理面根唔算重口味生果系两粒无花果,无特别前菜配嘅第一杯系甜既福冈县梅酒老实讲平时唔太好梅酒,佢有好浓缩嘅梅味,但意外既系佢一啲药水味都冇,似果汁得来有淡淡的酒精,完全开哂胃👍🏻第二道 吸物系北海道蝾螺海鲜汤经典日式高汤 贵在用蝾螺去淆加埋其他海鲜,成个汤清而不淡仲好鲜味对海鲜味敏感既话可加数滴青柠味成个汤tune down返少少,似普通木鱼高汤个人喜欢原汁原味 成壶上,份量算多第三道 刺身龙虾、拖罗、海胆、帆立贝、甜虾、鲷鱼同鲭鱼Sorry,真系无得输。酒店级嘅刺身,新鲜系基本。但至少出边食嘅餐厅食set menu,加几百蚊刺身嘅级数都会有失手,真心比唔上。个人觉得龙虾特别出色,老公钟意海胆同拖罗
趁生日食间唔同价位,人一世物一世,自己试吓有咩分别最实际。

第一道前菜开始

京都麸西京烧,用西京烧既方法处理面根唔算重口味
生果系两粒无花果,无特别

前菜

前菜配嘅第一杯系甜既福冈县梅酒

第二道 吸物系北海道蝾螺海鲜汤

经典日式高汤 贵在用蝾螺去淆
加埋其他海鲜,成个汤清而不淡仲好鲜味
对海鲜味敏感既话可加数滴青柠味
成个汤tune down返少少,似普通木鱼高汤
个人喜欢原汁原味
成壶上,份量算多

吸物  蝾螺海鲜汤

第三道 刺身

龙虾、拖罗、海胆、帆立贝、甜虾、鲷鱼同鲭鱼

Sorry,真系无得输。
个人觉得龙虾特别出色,老公钟意海胆同拖罗。
刺身

六款刺身,平时食到呢度都开始冇肚饿嘅感觉,可能系饮咗第二杯sake - 国士无双 𣄽神威 北海道 既大吟酿,清清地既米香可以将刺身鱼油既腻感清除。即刻肚饿既感觉又返黎。I am so ready for the next course.

第四道 烧物
坦白讲烧物系全餐最失色
盐烧长野县河鱼
鱼肉烧到太干身,加上鱼身薄,无咩肉
唔详细讲
烧物

第三杯配同样长野县既信州龟龄大吟酿
同第二杯有啲似,多一份碳酸味,稍浓

第五道 炸物

炸蚝 粟米饼
唔好意思唔记得咗影相挂住食😂
记得𠮶阵得返粟米饼
一句总结,粟米饼好好食,好食过蚝
一啲都唔油,虽然基本野
开心返哂
炸物

第四杯
Pair秋田县出产既太平山 天巧
话说呢一支曾经攞过金赏
亦系我同老公一致认为最好饮既一杯
米味香浓而不抢,甜而和顺

第六道主菜

石烧鲍鱼 飞驒牛
鲍鱼烧既火喉控制得好好,爽口够香口
牛比起日本高山食过既当然差啲
但不离8,9,算系惊喜
满口牛油香,有一秒觉得去左日本

第七道
茶渍和牛饭
烧和牛饭团 竟然比之前烧物出色好多
最后加少少茶汤试第二种食法
成件事浪费左!
大家如果食呢个饭,留返一啖试就够

食事

篇幅所限,加唔到相
最后一道系Omakase甜品
当日系蜜瓜 芒果 红豆汤 蕨饼
呢啲通常都稳阵 无咩出错
甜品酒,四国出产嘅爱媛蜜柑酒
做一个甜美嘅完结。

呢餐用左好多贵价食材,都算对得起佢个价钱,设计料理既心思都感受到,能够将佢既味道发挥得恰到好处,令食客期待下一道菜,系佢做得好既地方。

成餐食左两个半钟,由头到尾都好舒服,一分钱一分货系永恒定律,我会话物有所值。

价钱参考:
$2525 for two