2021-12-21
香港人钟意食牛嘅程度实在唔使多讲~ 当然贵有贵食、平有平食~ 但系好多时质素方面都有参差,去到上千一件扒都可以唔好食⋯⋯ 上星期我终于揾到个食高质日本和牛嘅好地方~ 🐮✨Grill Tajimaya❣️呢度并唔系d传统扒房,而系一间由日本人主理的日本洋食屋~ 主打100%日本产🇯🇵黑毛和牛🐮牛扒同汉堡扒❣️❣️ 不过佢唔止和牛好食,其他菜式都好出色呀! 我同朋友都一路食一路赞👍🏻▪️🍤🥗 罗文生菜凯撒沙律 配烤大虾ロメインレタスのシーザーサラダ(海老のグリル)份量真心唔系少~ 生菜爽甜够fresh,用厚身粒粒烟肉唔系烟肉碎,大虾靓仔爽口有虾味❣️(出面好多餐厅求其用d无味雪虾算ga!)▪️🐟🥑 吞拿鱼牛油果他他まぐろとアボカドのタルタル3份2粒粒新鲜吞拿鱼+3份1滑滑牛油果,加上预设调味料,比例啱啱好! 🤤好好食呀!▪️🐮日本产 黑毛和牛 厚切牛柳扒日本产 黒毛和牛厚切りフィレステーキ真系一试难忘!😍牛柳部位juicy得嚟肉质软嫩,油香均匀、油脂唔过重,食落无筋,粉嫩的medium,加上呢个厚度咬落去实在有种好幸福既感觉呀!🥴 配菜露笋一样好味!▪️🐮日本产 黑毛和牛 汉堡扒 (经典肉汁酱配日本产温
▪️🍤🥗 罗文生菜凯撒沙律 配烤大虾
ロメインレタスのシーザーサラダ(海老のグリル)
罗文生菜凯撒沙律 配烤大虾
▪️🐟🥑 吞拿鱼牛油果他他
まぐろとアボカドのタルタル
吞拿鱼牛油果他他
▪️🐮日本产 黑毛和牛 厚切牛柳扒
日本产 黒毛和牛厚切りフィレステーキ
日本产 黑毛和牛 厚切牛柳扒
▪️🐮日本产 黑毛和牛 汉堡扒 (经典肉汁酱配日本产温泉蛋)
特制ハンバーグステーキ (グレイビーソース温泉たまごのせ)
呢个汉堡扒亦系必食嘅招牌菜! 100%黑毛和牛肉、人手即叫即搓!共有4款酱汁选择~ 齐备香、浓、软、滑! 我拣咗配肉汁酱连温泉蛋,一齐食口感更滑更正!配菜牛油🧈焗薯又系无得输!
日本产 黑毛和牛 汉堡扒 (经典肉汁酱配日本产温泉蛋)
▪️🍓🍨 杂莓乳酪芭菲
ミックスペリーのヨーグルトパフェ
食饱饱就开启第二个胃食甜品!
最面层嘅cream好香浓幼滑🤤中层有两款粟米片,低层乳酪雪糕内混入草莓🍓蓝莓🫐raspberry😚 so yummy~
杂莓乳酪芭菲
整间店的装潢风格都令人感觉置身日本🇯🇵,喺无得去旅行下寻回些窝心感觉😂日本人就是细心得连口罩套的字也很窝心❣️另外店员非常有礼👍🏻 呢一餐全部食物令我哋非常满意! 期待下次再嚟食其他菜式呢~
*呢度亦有lunch set~ 不过比较full~ 想食就记得订枱呀😚