2024-04-26
观塘骆驼漆一带美食林立,位置又邻近地铁站,今次揾到间泰西融合菜餐厅 - Add Some Thai Restaurant,一入到店内既环境好舒服,完全唔会有压迫感,餐厅既员工都非常有礼貌,食物质素都非常唔错👍见到menu 都非常多选择,睇睇下见到个二人餐,又头盘又小食又串烧又主菜又蔬菜又甜品总共六样野,够哂丰富,于是就叫左。头盘拣左个海虾杂锦海鲜冬荫功汤,虽然睇落份量唔多,但似落两个人都饮到两三碗,而且佢有火煲住佢,汤要够热先好饮。佢个冬荫功非常比货,绝对唔稀,够哂浓味,而且又唔会好咸。小食同串烧叫左招牌手打虾饼同香烧菠萝串,虾饼都几大旧,菠萝新鲜烧起,热辣辣又够多汁。主食叫左脆皮猪手泰皇炒饭,猪手既份量好多,个炒饭饭底色香味俱全,唔会系淡而无味既普通饭底,猪手皮脆卜卜,中意食饭同肉既必须要叫。仲要有蔬菜,叫左马拉盏炒通菜,份量又系唔细,口味又岩哂我,有辣椒味,又唔会咸,通菜又够脆,非常抵食。额外叫多左个香烧猪腩仔配青咖哩,仲有配蒜蓉包,猪腩仔好香口,淡淡肉,青咖哩味道几好,够辣,配蒜蓉包系一绝。甜品系招牌椰汁千层糕,椰味浓,千层糕有嚼口。饮品好多款选择,叫左杯泰奶,系泰国既味道👅。最
主食叫左脆皮猪手泰皇炒饭,猪手既份量好多,个炒饭饭底色香味俱全,唔会系淡而无味既普通饭底,猪手皮脆卜卜,中意食饭同肉既必须要叫。 仲要有蔬菜,叫左马拉盏炒通菜,份量又系唔细,口味又岩哂我,有辣椒味,又唔会咸,通菜又够脆,非常抵食。
甜品系招牌椰汁千层糕,椰味浓,千层糕有嚼口。饮品好多款选择,叫左杯泰奶,系泰国既味道👅。最后,呢间Add Some Thai Restaurant系绝对有下次。
🍽️二人套餐 $388
🥘香烧猪腩仔 $118