2017-10-16
以往都食过新斗记好几次,之前都系去开佐敦店,一向都觉得佢地嘅乳猪好食,其他小炒亦都有保证,基本上冇失望。周日约左朋友食饭,亦都选定新斗记,事缘佢即将离职,我地约佢食个饭,由于佢住喺港岛区,所以我地都选择喺铜锣湾嘅分店用膳。铜锣湾店位于智选假日酒店,平时都好少喺时代广场出口出,想唔到呢个出口距离地面咁远,都行到我一身汗,而且是日落住微雨兼刮风,有多少狼狈相。环境方面,呢间分店都几阔落,一般酒楼格局,干净企理。餐牌供应多款小炒,招牌乳猪、烧鹅等烧味,小食、鲍参官燕、汤羹、海鲜、小炒、粉面饭类,定价中上。晚市供应不少优惠孖宝,半席/一席菜式。本来一大班人,但有朋友临时有事,所以我地只系点左几款小炒,大部分都系「厨师推介」,味道整体依然有水准,我地同朋友都很满意即烧乳猪 $188记得喺度食过即烧乳猪都系七百蚊唔洗,真系好好食架,今次人少,只可以点到细份量。猪皮烧得脆口,而且中间嘅肥膏已经起左,猪肉嫩滑,又有肉地,如果钟意偏肥嘅乳猪就未必钟意喇,但我钟意瘦瘦地唔太肥的原本仲想试下煎大海虾,见$48只,价钱都ok,不过当日未有供应,比较可惜;咁系,世事哪有咁完美,就系留有少少遗憾,先教人印象深刻,
即烧乳猪 $188
原本仲想试下煎大海虾,见$48只,价钱都ok,不过当日未有供应,比较可惜;咁系,世事哪有咁完美,就系留有少少遗憾,先教人印象深刻,希望友人去到新公司工作愉快
是日老火汤 $128 - 菜干猪肺汤
按照过往惯例,一向少汤水嘅我地都点左份老火汤,是日系菜干猪肺汤,十分足料。
汤底滋润,味道浓郁,完全无味精感,调味适中,实在系最近几次中餐经验中,质素比较好的。
猪肺嘅份量都好多,汤渣都唔好浪费,沾上少少豉油,我地都一件不漏。
一煲大概分到六碗,新鲜热辣,我地仲笑言,好在有朋友失约呢。
姜葱覇皇鸡 $178/半只
记得上次黎我地点左贵妃鸡,都有惊艳到,味道唔错啊,又够肥美。今次就试左姜葱鸡,都一样好食,点半只送饭
鸡件好有肉地,食落啖啖肉,鸡皮唔会太肥腻,豉油就唔系太多,如果姜葱可以炒过更加正。
啫啫生菜煲 $78
本来想点啫什菜,不过口快快嗡错左啫生菜。店员喺面前即场炒,都几惹味,但份量唔多就真的。
粟米大鱼块 $158
粟米鱼块都算系招牌菜,好多人都会点的,我地都唔例外。
虽然唔系咩复杂嘅做法,但确系做得几好食,用上普通粟米汤底做成羹,同鱼块系分开上,以免鱼块会被汤羹浸淋。
一份有8件鱼块,沾粉炸起,唔会太厚,食落虽然唔系好脆,不过鱼肉滑溜无骨,又够大块,食嘅时候先沾上粟米羹,好美味,而且我仲钟意用个羹黎送饭,轻松食完一碗,大人小朋友都会喜欢的
椒盐鲜鱿 $118
鲜鱿嘅卖相本来觉得一般,仲担心会不对味,不过我担心黎都多余,因为都几好食啊。
虽然份量唔算好多,但炸粉唔厚,鲜鱿烟烟韧韧,只系略嫌唔够香脆,争咁啲锅气。
生炒上肉排 $98
生炸肉排又系佢地另一款招牌,味道一流
因为用上上肉排,食落唔会肥淋淋。而且炸粉薄薄一层,唔会发到好大旧,反而系细细粒,外皮香脆,里面软淋淋,推荐之选。
白饭 $12/碗、汽水 $15/樽装
总括黎讲,小菜黎计,新斗记都相当有保证,特别系钟情佢地嘅乳猪,其他小菜亦都好食,虽然份量唔多,但人年纪大左,食饭都系贵精不贵多,宁愿食多几款好食嘅好过。呢度环境都可以啊,可能落住大雨,人流唔算好多,都系街坊为主;服务方面亦都唔错㖞,个个都好有礼