餐厅: Sushi N
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
跟住个喺铜锣湾返工嘅朋友去揾食,佢带咗我嚟呢间喺亨利中心 12 楼嘅 Sushi N 食 Omakase. Sushi N 嘅装潢好有日本寿司店嘅 feel,好似去咗日本一样咁,开扬嘅open space 可以睇到师傅预备食物。今晚嘅厨师发办,我哋叫咗 Sushi N Omakase set ($1080)包括咗: 先付三品- 豆腐配南瓜汁- 黑梅背大根- 蕃茄配柚子啫喱 入味,蕃茄配咗柚子汁酸酸味味好开胃旬の牡蛎- 岩手县大船渡真蚝蚝够新鲜够Creamy, 充满海水嘅味道但又唔会艺盖肻咗蚝嘅鲜味, 加入少少青柠汁吊一吊味就够了旬のお造り三品- 岩盐柚子皮鱼子甜虾他他配鳕鱼片淡淡嘅柚子香同岩盐搭上甜虾他他,甜虾做他他黏黏口感不错,脆脆的鳕鱼片味道比较浓,配搭令口感有层次感- 石垣鲷配柚子胡椒沙甸鱼配三星渍银ダラ熏制のお刺身- 间八鱼配黑松露酸汁- 烟熏银鳕鱼刺身- 剑鱼腩、酱油蛋黄渍、炸葱间八鱼配黑松露酸汁配上紫色食用花一起食。间八鱼本身味道唔太浓,黑松露酸汁嘅味道配上间八嘅口感就做到各自发挥所长。烟熏银鳕鱼刺身: 充满仪式感嘅一道菜,师傅先放刺身于杯内,再点火闩盖将烟困在杯内做到烟熏

包括咗:

先付三品
- 豆腐配南瓜汁
- 黑梅背大根
- 蕃茄配柚子啫喱
入味,蕃茄配咗柚子汁酸酸味味好开胃

旬の牡蛎

沙甸鱼配三星渍

银ダラ熏制のお刺身
- 间八鱼配黑松露酸汁
- 烟熏银鳕鱼刺身
- 剑鱼腩、酱油蛋黄渍、炸葱
烟熏银鳕鱼刺身: 充满仪式感嘅一道菜,师傅先放刺身于杯内,再点火闩盖将烟困在杯内做到烟熏效果,食前将盖打开,浓浓嘅烟味随即四散,而银鳕鱼刺身则充满咗烟熏味!
剑鱼腩、酱油蛋黄渍、炸葱: 剑鱼腩 点落蛋黄渍食就 ok。酱油蛋黄渍好出色,蛋味好出加上酱油嘅咸味配上炸葱同剑鱼腩又唔会抢走剑鱼腩嘅淡淡嘅味道。

和牛の塩焼き
- A4和牛配芥末籽、岩盐
上咗3 件寿司后的热食,外表煎香,内里粉嫩嘅牛扒唔会太油腻。

酒肴
Snacks

旬の握り寿司四贯
- 石垣鲷配柚子胡椒
- 羽太鱼
- 梳子鱼 (火炙)
- 沙甸鱼配三星渍
四种寿司都各自有佢嘅特色,当中以沙甸鱼配三星渍最特别,滑滑嘅沙甸鱼入口即溶

トロ
大拖罗寿司, Oishi!

ホタテと云丹
- 帆立贝紫海胆,配岩盐
个人嘅最爱,本身都钟意食帆立贝同海胆、两种食材嘅鲜味都好出,但放埋一齐又无违和感

云丹手巻き
- 海胆手巻
海胆满满嘅迷你手巻要趁新鲜食,唔系嘅话紫菜会好快淋

吸物
- 鲷鱼汤配菇、萝卜、豆腐
鱼味好浓,配料都好夹

デザート (甜品)
- 开心果雪糕
2024-07-22