2022-09-08 147 浏览
系尖沙咀新开左呢间楼上日本野,趁今日个肚好饿决定黎呢度充一充饥呀!想食串烧又唔想谂食咩,要串烧六式拼盘就唔使头痕!有和牛、鸡软骨、牛舌、五花荔枝肉、羊肉同埋鸡翼。和牛好冧身,保持到肉汁。牛舌都几大块,爽爽地唔错。羊肉都唔会好膻,十分香口。特别推介五花荔枝肉,好好味,荔枝既甜香同肉既味道好配合,我会建议最后先食,令个甜味可以调和之前咁多串既肉味。再黎一个牛肉薯饼。好欣赏佢D炸粉唔会太重手,外脆得黎又唔会成口粉,入面既薯蓉都够滑,又有肉香。食日本野当然点都要返个刺身拼盘,呢个特盛刺身拼盘除左带子之外每样3件,每样都几好,但特别欣赏佢既虾真系好甜,连虾头都嘟得好过瘾呀!另外我地再嗌多份带子寿司,个人觉得好似比拼盘既带子更加鲜甜。之后系淀粉质之友既时间!虽然只系两个人,但我地叫左唔同既主食,包括:滑蛋猪扒丼、鸡白汤嫩鸡乌冬、日式荞麦面、烧三文鱼茶渍饭、明太子烧饭团。滑蛋猪扒丼既蛋都几滑,猪扒唔错。鸡乌冬个汤都几好饮,有滑滑既感觉。荞麦面原来都几大碗,唔系平时果D一个碗仔果D,认真抵食。茶渍饭既感觉比较似汤饭,咸咸地,同三文鱼都几夹。烧饭团外层烧过有饭焦,而内层都系软熟既白饭,明太子既咸香都唔错
串烧六式拼盘
牛肉薯饼
特盛刺身拼盘
带子寿司
滑蛋猪扒丼既蛋都几滑,猪扒唔错。
滑蛋猪扒丼
鸡乌冬个汤都几好饮,有滑滑既感觉。
鸡白汤嫩鸡乌冬
荞麦面原来都几大碗,唔系平时果D一个碗仔果D,认真抵食。
日式荞麦面
茶渍饭既感觉比较似汤饭,咸咸地,同三文鱼都几夹。
烧三文鱼茶渍饭
烧饭团外层烧过有饭焦,而内层都系软熟既白饭,明太子既咸香都唔错。
明太子烧饭团
最后有得任食唧唧冰,系日本既水果唧唧冰黎。我地拣左士多啤梨同桃味,两款都几似果汁,岩哂而家咁热既天气呀!
2022-09-07