2018-11-28
近年私房菜系香港越黎越流行,无论日本菜,韩国菜,中菜都可以有私房菜。是日屋企有老人家生日,我地打算带佢去食私房菜庆祝。私房菜嘅好处系自己定budget,想食咩就食咩,唔需要担心套餐上有咩唔啱食。是日我地试左各式各样嘅菜式,由小食,小菜,到甜品不等。江南五小碟:江南五小碟卖相真系好吸引,五款小食分别放系五个唔同嘅小碗里面。五款小食分别有蒜蓉牛脷,大豆芽,鸡软骨,车厘茄同埋鸭舌。车厘茄配上和风芥末汁,入口有微微嘅wasabi 味,味道清新,好开胃。鸭舌食落有好香花雕杞子香味,入口爽口弹牙,味道唔错。炸鸡软骨炸粉唔会过厚,食落唔油腻,入口脆卜卜,令人一口一口咁食过不停。金杯美酒配和风芥末汁海胆桶蚝:桶蚝每只大约好似手掌咁大,非常新鲜,肉质creamy肥美,加入和风芥末汁后味道非常清新,配埋苹果酒真系完美配搭。北海道带子和风汁稻庭乌冬:大大粒又厚肉嘅北海道带子加入青瓜丝,蟹柳丝,爽滑弹牙嘅稻庭乌冬同埋和风汁后,味道酸酸地,带轻轻嘅辣味,感觉清新醒胃。至尊佛跳墙:鲍鱼,翅,花胶,冬菇,螺头,瘦肉同鸡肉等等嘅食材煲过后, 味道非常出,入口鲜甜,无咩味精,感觉相当健康。铁板茄汁大虎虾:呢味菜真系非常
是日屋企有老人家生日,我地打算带佢去食私房菜庆祝。 私房菜嘅好处系自己定budget,想食咩就食咩,唔需要担心套餐上有咩唔啱食。
是日我地试左各式各样嘅菜式,由小食,小菜,到甜品不等。 江南五小碟:
五款小食分别有蒜蓉牛脷,大豆芽,鸡软骨,车厘茄同埋鸭舌。
鸭舌食落有好香花雕杞子香味,入口爽口弹牙,味道唔错。
金杯美酒配和风芥末汁海胆桶蚝:
桶蚝每只大约好似手掌咁大,非常新鲜,肉质creamy肥美,加入和风芥末汁后味道非常清新,配埋苹果酒真系完美配搭。 北海道带子和风汁稻庭乌冬:
大大粒又厚肉嘅北海道带子加入青瓜丝,蟹柳丝,爽滑弹牙嘅稻庭乌冬同埋和风汁后,味道酸酸地,带轻轻嘅辣味,感觉清新醒胃。 至尊佛跳墙:
铁板茄汁大虎虾:
呢味菜真系非常之有惊喜,大大只虎虾用铁板上,感觉非常之有新意。上台后店员再将茄汁倒入铁板,吱吱声嘅感觉真系非常过瘾。
虾肉爽口弹牙,虾头带虾膏,配埋香浓得黎又唔酸嘅茄汁,整体配搭真系令人回味。
口水鸡:
口水鸡辣味适中,鸡肉好嫩,闻落好香,最重要系无骨架,令人一件接一件咁食。
生磨蛋白杏仁茶汤圆:
杏仁味浓,入口好滑,唔会太甜,加入埋我最喜爱嘅汤丸后,真系非常滋润养颜,好好味。
你的鲜果乐园:
呢个生果拼盘真系好靓,睇得出厨师真系好用心为我地预备,所以都令到我地忍唔住「相机食先」。