餐厅: 走杯 (富時中心)
资讯:

呢个时代做生意,除左讲特色,好多时候都讲社会责任。咁啱经过旺角,留意到有一间新开嘅饮品店,叫「走杯」,见到放系出面嘅visuals几靓,野饮嘅卖相同取名都几特别,又有个位企下chill下,就入去试左。睇左个menu一阵,讲真杯杯都好想饮,见到有人参系列,老板娘Amy都有推介下,我就拣左「人参鲜乳加红豆薏仁」黎饮。(本身我个人唔系好受得牛奶,但见到系人参,又有得配我好钟意嘅红豆薏仁,就试左)等紧杯人参鲜乳嘅时候,周围望下,见到厨房里面好干净企理,再睇下个menu,发现原来拎走饮系要加两蚊。同Amy倾左几句,原来「走杯」好鼓励客人堂饮或者带自己嘅杯过黎装野饮走,用佢地店舖嘅纸杯同饮管就要额外加两蚊,每个月佢地会将呢部分嘅钱作慈善用途。讲真,依家去叫冻饮都要加两蚊。如果真系咁啱赶时间要拎走饮,为左环保比哩两蚊都值啦。倾倾下,杯人参鲜乳红豆薏仁就整好啦。见到个卖相,真系忍唔住影相打卡。要搅混佢先饮,都有啲唔舍得,因为会破坏左佢个卖相。人参味好香,回甘唔苦,再加埋弹牙嘅红豆薏仁,可以cover左我唔系好受得嘅鲜奶味,而且唔算甜。整体感觉好好,饮完唔会好用饱肚,唔会唔舒服。唔钟意饮奶嘅,哩杯人参鲜
呢个时代做生意,除左讲特色,好多时候都讲社会责任。

倾倾下,杯人参鲜乳红豆薏仁就整好啦。见到个卖相,真系忍唔住影相打卡。要搅混佢先饮,都有啲唔舍得,因为会破坏左佢个卖相。人参味好香,回甘唔苦,再加埋弹牙嘅红豆薏仁,可以cover左我唔系好受得嘅鲜奶味,而且唔算甜。整体感觉好好,饮完唔会好用饱肚,唔会唔舒服。唔钟意饮奶嘅,哩杯人参鲜乳红豆薏仁都值得一试再试!希望会出多啲唔同种类嘅人参系列饮品!

人参鲜乳红豆薏仁
外卖自取