2023-12-15
▫️一向好喜欢Pirata group旗下嘅餐厅,食物高质、环境有气氛,而且价钱方面又合理🤑▫️今次黎到日本x秘鲁嘅fusion餐厅Tokyolima🎌 最近仲新推出Intoxicating Collection,为当中部分菜式设计主题‘香水’,上菜时店员会用香水壶喷一喷,令视觉同味觉效果即时提升✨👨🏻🍳 Please Chef Feed ME! $540/ p.p.🐟 H&M2▫️肥美嘅油甘鱼同赤身刺身,配上酸酸甜甜嘅柠檬同柑橘酱汁,清新得黎又开胃🍊🍣 Eryngii Maki▫️用上蘑菇同牛油果制作成寿司🥑 伴碟有南瓜蓉同南瓜籽🎃 味道清甜感觉好健康😆🎣 Ceviche Aromatico▫️新解嘅鲈鱼刺身,同蕃薯🍠、生菜🥬等拌匀,酱汁酸酸地好清新😋🥗 T-3▫️非常丰盛嘅沙律🥬 材料新鲜,有南瓜、鹌鹑蛋、蕃茄等🍅 仲加左脆脆同杏仁片,口感好丰富😋🦞 Langosta Ahumada▫️原只龙虾先被罩住,一打开烟雾即时散发出黎🌬️ 拆晒壳够方便,岩晒我呢啲懒人🤣 肉质好弹牙,啖啖肉好满足🥰▫️配上一份面包,酱汁由虾膏制成,味道浓郁🥯🍆 Yaki Nasu▫️半条烤茄子配上秘制酱汁,带点甜辣同蒜香味🧄
🐟 H&M2
🍣 Eryngii Maki
🎣 Ceviche Aromatico
🥗 T-3
🦞 Langosta Ahumada
▫️配上一份面包,酱汁由虾膏制成,味道浓郁🥯
🍆 Yaki Nasu
▫️半条烤茄子配上秘制酱汁,带点甜辣同蒜香味🧄 加埋芝士粒好香口🧀
🍢 Kushiyaki
▫️茄子同翠肉瓜烤香后制作成串烧,酱汁甜甜地又几惹味😆
🍧 Dessert
▫️最后仲有香橙蛋糕配焦糖雪糕做甜品,味道香甜但感觉唔会好漏,食埋甜品真系超满足🥰