2015-11-11 1983 浏览
自细已经好唔钟意去饮茶要等嗌位,但细个冇得拣,大个左,好自然会去一啲可以订位或唔使排的食肆,但近年香港唔知搞乜鬼,食个豆腐花要排,拮串鱼蛋又要排,至于日本拉面,更有人话过唔使排的,比你都唔好食!真的吗?铜锣湾登龙街,有好多日本拉面店,有啲真系任何时间去都要排,但系咪代表条龙最长果间一定最好食? I don't think so!! 呢间金田家,我食左好多次,每次都唔使排,但每次我都好满意!今次试左佢今期限定,黑松露拉面,本来都以为只是啅头嘢,但原来黑松露混和入个汤度,系会好香的!我今次真系饮埋个汤架!讲翻个面,呢度可以比你选择面的硬度,我自己就偏向较硬的面质!呢度的溏心蛋同出面有少少唔同,成只上,冇开边,我自己就喜欢咬一个细窿,再灌啲汤入去,蛋黄加上热汤,一啜,爽!呢度个替玉亦看出店家对面质的坚持同诚意,替玉,即系我地叫开的加底,佢个碗咁大,其实要加底,大可以一次过上,大大碗,赢左卖相先啦!但金田家系坚持分开上,仲要系等你原来碗面食到咁上下,店员会主动问你个面可以上未,仲会问埋今次仍然选择较硬的面?替玉要后上,不是懒有service 的 gimmick, 而是当一碗比正常份量多的面全部
黑松露拉面
呢度个替玉亦看出店家对面质的坚持同诚意,替玉,即系我地叫开的加底,佢个碗咁大,其实要加底,大可以一次过上,大大碗,赢左卖相先啦!但金田家系坚持分开上,仲要系等你原来碗面食到咁上下,店员会主动问你个面可以上未,仲会问埋今次仍然选择较硬的面?替玉要后上,不是懒有service 的 gimmick, 而是当一碗比正常份量多的面全部浸在汤内,你又唔会食快啲嘅,咁食到后期,啲面质咪会变咯!仲有一样不得不提,替玉本应只有面,但店家可能怕你斋得滞,又估到客人唔会咁有"计划",预留一块叉烧送替玉,所以很窝心的在替玉里加上几块小烧肉粒,作为客人,我真系有点感动架!
今次仲试左佢地新口味,好似叫男爵薯饼,当我第一下夹开一旧,见到系紫薯,放入口一如预期,带甜,但....我一个人要食两旧甜薯饼有啲吃力㖞,但我一向系惜食主义者,慢慢食应该食得哂,当消灭左第一旧,再夹开第二旧,咦....点解系黄色嘅,放入口,原来系牛肉碎薯饼,咸薯饼我就多多都消得哂!唔....如果我第一块系食咸,第二块先食紫薯,成件事会完美好多!
男爵薯饼
我唔会话金田家系登龙街最出色的面店,但每次行入登龙街,看到某几间店门口的人龙,再看到金田家的招牌,想起上次喺这里食到的美味拉面,我就好自然地行去按动金田家自动趟门的按钮......
2015-11-11
黑松露拉面