2021-08-25
之前帮衬过土瓜湾店觉得好好味,唯一缺点系太难book位,walk-in又唔知等到几时。有日谂起想食,就试下上网book西环分店,好好彩预早一个星期就book到。餐牌有好多选择,其中有几款系西环分店限定菜式。落咗单等咗几分钟就开始上菜,好有效率。首先上枱嘅系港式煎蚝饼,虽然写住系煎,但其实系近乎炸嘅半煎炸。蚝饼非常酥脆,食落唔算油腻。蚝仔细细粒好甜好鲜味,而且份量都唔少黄金九肚鱼表面沾满咸蛋黄,啖啖香浓咸蛋黄味炸得够干身酥脆,鱼肉嫩滑完全无腥味。食大排档必点嘅黑椒薯仔牛柳粒,牛柳够腍唔会太韧,黑椒味突出得嚟唔会太咸。薯仔切到细细粒,似乎无乜炸过唔够香口。黑椒薯仔牛柳粒始终都系始祖万发最好味。拔丝咕噜肉卖相比一般嘅特别,除咗有拔丝仲有一块焦糖脆脆,但同咕噜肉唔系好夹。咕噜肉炸得酥脆,酱汁稍为甜咗少少。干炒牛河好有镬气,河粉条条分明,牛肉同河粉份量都唔少见到有邪恶嘅猪油捞饭梗系要叫一碗,豉油同猪油另上,自己想落几多都得。钟意食葱的话仲可以再加埋葱花同芫茜,如果唔系要留肚食其他𩠌,我一个人食一碗都唔系问题整体嚟讲楚撚记真系好味又抵食,次次帮衬都好满意。四个人食到饱埋单只系$500,仲有蕃薯糖水
餐牌有好多选择,其中有几款系西环分店限定菜式。
落咗单等咗几分钟就开始上菜,好有效率。
地道港式煎蚝饼
黄金九肚鱼
黑椒薯仔牛柳粒
菠萝拔丝咕噜肉
干炒牛河
干炒牛河好有镬气,河粉条条分明,牛肉同河粉份量都唔少
猪油捞饭
整体嚟讲楚撚记真系好味又抵食,次次帮衬都好满意。四个人食到饱埋单只系$500,仲有蕃薯糖水送