2024-08-01 176 浏览
朋友带路黎到观塘食饭,餐厅位置离观塘站有D距离,系观塘帝盛酒店1楼。当时7点到达,都已经有约6台客人食紧,侍应好亲切,会主动介绍餐厅嘅特色菜。(唔想影到其他食客,呢个系离开时拍摄)选择困难症嘅可以无脑地拣二人餐或者四人餐,今次拣咗二人餐试吓。冰镇南非鲍鱼及海蜇拼醉香鸭舌冰镇鲍鱼好好咁切开咗,方便食用,食得出有少少酒味,但唔会有苦,系刚刚好的酒精浓度,鲍鱼可以一口咬开👍👍。醉香鸭舌好嫩,酒味略淡于鲍鱼,但一样好容易食用,咬下去,皮少少爽脆,之后可以好似凤爪咁,好容易食晒D肉。杏汁炖猪肺汤用紫砂茶壶上台,好得意,而且上台时,茶壶都好热下。由于紫砂壶保温,即使等耐D再饮都keep到温度。呢个汤平时系其他餐厅都好少有,就算有,味道都差少少。而呢间汤头浓郁,杏味比较突出,我好喜欢入面有猪肺、猪肉、鸡脚同螺片,真材实料。卤水鹅肉拼滋味鸡以二人餐嚟讲,拼盘份量都几大,每一片鹅肉都大大块,卤汁唔会过咸淡淡的,有存在感,但唔会喧宾夺主,鹅肉偏瘦,只有皮果层脂肪比较肥,整体上,食多几块都唔会觉得滞。鸡肉肉质嫩滑,煮到刚刚好,配上淡淡嘅卤汁几好食,底下仲有卤水豆腐,不同于平日见到有炸过既豆腐,佢属于嫩滑同豆

(唔想影到其他食客,呢个系离开时拍摄)

冰镇南非鲍鱼及海蜇拼醉香鸭舌

杏汁炖猪肺汤

入面有猪肺、猪肉、鸡脚同螺片,真材实料。

卤水鹅肉拼滋味鸡
以二人餐嚟讲,拼盘份量都几大,每一片鹅肉都大大块,卤汁唔会过咸淡淡的,有存在感,但唔会喧宾夺主,鹅肉偏瘦,只有皮果层脂肪比较肥,整体上,食多几块都唔会觉得滞。鸡肉肉质嫩滑,煮到刚刚好,配上淡淡嘅卤汁几好食,底下仲有卤水豆腐,不同于平日见到有炸过既豆腐,佢属于嫩滑同豆味浓既嫩豆腐,配上卤水都系清爽既,好食。

竹炭脆豆腐
一上枱个样好似臭豆腐,但其实系沟咗竹炭粉浆炸嘅豆腐。我唔系一上台即刻食,系等左一段时间食,但都仲系keep到好脆,里面嘅豆腐都系好嫩滑同豆味浓,脆皮有别于平时酒楼食到嘅金砖豆腐,皮好松脆,类似食新鲜出炉鲜奶球包皮嘅感觉,好特别,推荐。

米汤杞子浸时蔬
首先,二人餐嚟讲,呢个菜嘅份量好多,但作为一个每餐都要有菜嘅人,我觉得很满足,菜都煮到啱啱好唔会太淋,米汤同菜嘅味道系好融合。

招牌捞面
捞面配料系简单既葱丝、虾米、少少酱油、芝麻等等,调味适中,而且捞面系好爽、弹、滑,即使已经食到有啲饱,都忍唔住食多两啖,出色,一定要试。

总括而言,餐厅食物质素好有水准,推荐一定要食卤水、捞面同功夫汤,而且二人餐份量真系好足料,女仔嚟食,都够4个人食,好抵食。店员服务态度好好,会主动同客人推介菜式,亦有不时留意客人需要,想食有水准嘅潮州菜,推荐黎试试。

用餐时段