2022-09-23 483 浏览
今日入屯门揾妈咪, 去咗附近嘅 ❥⧽顶立 ❥⧽ 食 lunch, 店舖大概有8-10 个位, 周围都好多面具, 风格有少少暗黑型格。坐低之后店员就为我地讲解 menu, 因为有序言㗎, 都几特别, 而店员每上一样嘢食/ 嘢饮, 都会一一介绍, 真系好感受到呢间店舖嘅热诚同态度。𓊈慢煮豚肩肉叉烧 x 2 ✧ 海神汤底 $𝟙𝟙𝟘𓊉每碗乌冬都会附上明太子沙律, 将明太子压成方块, 然后加咗芥末沙律酱, 爽脆开胃。海神汤底以鲣鱼同昆布做 base, 然后加上清酒, 虾头, 龙虾壳熬制而成, 味道好鲜甜。豚肩肉叉烧腌制 12 小时, 肉质软腍。乌冬软硬适中好弹牙。配菜有大大块油扬, 索晒d 汤好正, 仲有竹轮片, 云耳, 海带同笋。𓊈慢煮豚肩肉叉烧 x 2 ✧ 地魔汤底 $𝟙𝟙𝟘𓊉地魔汤底都系以鲣鱼同昆布做 base, 然后加上酱油豚介, 烹调8小时以上, 味道香浓, 但一d 都唔油腻。𓊈昭和风硬布丁 $𝟛𝟝𓊉店员话呢个布丁比一般布丁落得比较多鸡蛋, 口感会较为结实, 食落会 feel 到有密度但唔会硬绷绷, 而面层嘅焦糖系特别调较过, 味道偏苦, 但系连埋布丁一齐食反而中和咗, 好好食! 好食

𓊈慢煮豚肩肉叉烧 x 2 ✧ 海神汤底 $𝟙𝟙𝟘𓊉

𓊈慢煮豚肩肉叉烧 x 2 ✧ 地魔汤底 $𝟙𝟙𝟘𓊉

𓊈昭和风硬布丁 $𝟛𝟝𓊉
店员话呢个布丁比一般布丁落得比较多鸡蛋, 口感会较为结实, 食落会 feel 到有密度但唔会硬绷绷, 而面层嘅焦糖系特别调较过, 味道偏苦, 但系连埋布丁一齐食反而中和咗, 好好食! 好食到买多咗个外卖拎走!

𓊈提拉米苏 $𝟞𝟝𓊉
Tiramisu 系即时制作, 可以选择软/ 硬嘅饼底, 以意大利传统方法制作, 同出面食嘅 tiramisu 好唔同, 上面好 creamy, 下面饼底好香酒味, 好好味! 不过为咗保持质素, 呢个甜品系不设外卖, 只可以堂食㗎咋。

𓊈冷萃珈琲 $𝟞𝟘𓊉
用咗埃塞俄比亚豆, 以蜜处理手法处理, 平衡咗甜感同酸值, 味道更清新, 香醇。入口顺喉温和, 唔会觉得苦涩。餐厅推介饮一啖珈琲再饮一啖汤, 可以细味到珈琲嘅变化。

𓊈手作柠檬汽水 $𝟝𝟝𓊉
呢个极有心思嘅柠檬汽水真系值得多d 人知道, 系餐厅自制, 以柠檬皮, 柠檬水同豆蔻浸过夜发酵, 然后再打气同入罐, 味道好清新, 酸甜度适中, 好饮! 好味到买咗罐外卖拎走!

✧✧ 整体食物同饮品都极具诚意, 真心欣赏店员一个人由介绍menu 到煮嘢然后上枱再介绍, 实在值得大大力推介同支持!
慢煮豚肩肉叉烧 x 2 ✧ 海神汤底
慢煮豚肩肉叉烧 x 2 ✧ 地魔汤底