2019-03-17 3923 浏览
昨天与贪狼经过,观摩食肆过年后加价情况,竟然这里午市有9折,择日话要试,今日问佢那里食,佢话来此处,啊,叫佢睇有冇位call我,同事食晏去食麦记,一边食河粉,另一边买饭盒,我一个老秘,唔敢话俾人听食咁奢侈,私房菜!去到才发现每位收$16茶,套餐$128起,餐前辣菜小碟。炖汤是用白色磁器蛊盛,鱼趐边裙,可用圆 筒形容,厚身,像熟珊瑚蚌卷曲,好浓鱼趐味,配南北杏有色粟米红青萝卜廋肉,看去好清,不肥,但我所知红青萝卜去渍,鱼趐滋阴,但都不理反正好饮就算。榄菜豆豉炒杂菌,够镬气,好香,豉味多,榄角甘味食唔,个人喜欢多些榄角-珍珠菌秀珍菇鸡髀菇,弹弹爽,不油。陈皮咕噜肉,坚嘅有陈皮味,鲜菠萝摆侧边, 肉可说爽脆(那部份),有嘲头挂汁,配合顶爷话考工夫之作,汁不可多,每次都会想起外婆,每逢过节(或者佢自己生日),都会弄这菜式俾孙儿吃,有感情!菠菜蕃茄草菇浸鱼汤,汤奶白色又唔油,有味,是否鱼汤令菠菜苗那么滑!紫米椰汁露,椰汁浓,唔太甜,西米入口溶化,不稠,但我个人喜欢名门腐竹薏米糖水,环境灯光这里感觉好些,食中式,有中国艺术元素,增加美意及食欲,这里又幅大字画,合侬意,又一次升呢,又行咗条不归路!在

去到才发现每位收$16茶,套餐$128起,餐前辣菜小碟。

在等时,有个高大穿白色厨师走出来,一看,向佢叫“系你” “系你”,我好似儍婆咁,佢系餐厅主厨,幅相贴系餐厅内,钟志强Jacky,他也惊奇有个颠人,他现在去街市预备晚市,,我说真有缘,虽然眼仔耷耷地,好少㕑师白净滑皮肤,有事业型男士,特别靓仔!

青红萝卜鱼翅煲南北杏
榄豉炒杂菌