2023-10-03 488 浏览
#搞串个pantry北角附近好多嘢食大家都知🚋,今次我哋就嚟到 #北角 多餐厅嘅几条街揾嘢食啦😆。呢间海南鸡饭嘅餐厅喺网上几多好评👍🏻,仲有话系当地人主理,佢喺 #湾仔 同 #柴湾 都有分店🏬。我哋嗌咗🔴无骨海南鸡转鸡油饭($59)。见到餐牌如果外卖仲有折㖭🍱,不过就算堂食,都系用便当风格嘅上菜方式🤩。而且每一碟都有齐鸡髀同鸡胸两个部份😍。无骨海南鸡髀🌟🌟🌟🌟去咗骨嘅鸡髀🍗真系好正,而且肉质比较嫩,仲有浓郁嘅油脂🤤,真系好邪恶。不过因为海南鸡喺南洋🏝️都系钟意用一啲肉质比较老,不过鸡味浓嘅鸡🐔,今次都唔例外。无骨海南鸡胸🌟🌟味道同鸡髀差唔多,鸡味🐥比较出,不过未算超级浓。不过肉质🥩就系正宗嘅东南亚海南鸡,鸡胸超级老🤨。芽菜🌟🌟🌟有一大堆铺咗喺鸡肉下面🐣,令我哋谂起马来西亚嘅名菜芽菜鸡🇲🇾。芽菜🌱爽脆有口感,而且本身有淡淡嘅麻油香😋,加埋鸡嘅油脂,同埋葱油味,味道好浓郁💕,不过葱油嘅味道就有啲港式🇭🇰。鸡油饭🌟🌟🌟🌟够晒油腻,邪恶但系好好食😝。而且仲有椰浆嘅香味,味道好够东南亚风情🌞。
#搞串个pantry

无骨海南鸡髀🌟🌟🌟🌟