2024-10-02 202 浏览
以前系湾仔返工,间唔使都会去QRE Plaza嘅秋田铁板烧刺身专门店食lunch,平均每个月都会食一次😆,反而夜晚又真系好似未食过😂。今日行经尖沙咀,忽然心血来潮下想去试下佢地性价比好高嘅二人前套餐,二人前?!临时临急,只好求其揾个人陪我去食....秋田二人前套餐 $888位🌟季节沙律腌制车厘茄🍅、鲜粟米🌽、爽脆沙律菜🥗及鲜海藻混入芝麻沙律酱,香甜冰凉又醒胃😋。🌟鱼籽鹅肝蒸蛋蒸蛋好滑溜,连埋咸香嘅飞鱼籽及油香味十足嘅鹅肝碎一齐食,香味倍增,口感丰富🤤。🌟鲜活时令龙虾龙虾🦞十分新鲜,即场被解剖,所以肉质特别爽滑弹牙🤤,虾味香浓又鲜甜,之后仲有表演睇,劲有气势🔥,烧完嘅龙虾头会去熬汤😋。🌟原只鲜活南非鲍鱼鲜鲍鱼煮得啱啱好,质感软嫩弹牙,加上师傅特别调配的昆布忌廉汁,鲜味香滑😍。🌟季节时令海鲜可选时令海鲜(今日喺北海道带子)或者刺身,我地就拣咗后者🥰。中拖罗 - 质感柔软油润,鱼油香味十足,鲜甜味美😋。赤虾 - 大只厚肉,口感爽滑弹牙,虾味香浓又鲜甜🤤。䲞鱼 - 肉质爽口柔韧有咬口,鱼味鲜甜😍。🌟香煎顶级鹅肝厚切鹅肝煎得焦香,口感极其嫩滑,入口即融,油香味在口腔内爆发😍,配清甜鲜菠萝片🍍一

秋田二人前套餐 $888位
🌟季节沙律

🌟鱼籽鹅肝蒸蛋

🌟鲜活时令龙虾

🌟原只鲜活南非鲍鱼

🌟季节时令海鲜
中拖罗 - 质感柔软油润,鱼油香味十足,鲜甜味美😋。
赤虾 - 大只厚肉,口感爽滑弹牙,虾味香浓又鲜甜🤤。
䲞鱼 - 肉质爽口柔韧有咬口,鱼味鲜甜😍。

🌟香煎顶级鹅肝
厚切鹅肝煎得焦香,口感极其嫩滑,入口即融,油香味在口腔内爆发😍,配清甜鲜菠萝片🍍一齐食可解油腻😋。

🌟鹿儿岛霜降和牛厚烧
和牛🐃表面焦香,肉质软嫩油润又juicy,牛味香浓油脂味重,加点鲜磨粗粒芥末,微微嘅辛辣味,令食味更加提升😋。

🌟鹿儿岛霜降和牛薄烧卷
薄烧和牛🐃卷入葱花及炸蒜片一齐食,每食一口都充满牛香、油香、葱香及蒜香味,再点埋岩盐昆布,更加鲜味,令人回味无穷😋。

🌟秋田炒饭
日本珍珠米饭加入甘笋、葱花、樱花虾及火腿一齐炒,口感干身软熟,热辣辣🔥,香口又好食😋。

🌟炒野菜
杂菇、甘笋、韭菜花及椰菜一齐炒,加上蒜蓉,爽脆香口又清甜🥰。

🌟龙虾清汤
用烧完嘅龙虾头🦞去熬,汤底非常清甜和充满龙虾味,加入较滑嘅豆腐粒,无论味道以致口感都更加丰富😍。

🌟精选甜品
豆沙烧饼
现制烧饼软熟香口,夹杂粉糯香甜嘅十胜红豆🫘,最佳配搭😋。
雪糕
有咖啡☕️及抹茶🍵,同样幼滑香味,味道浓郁。

麒麟生啤 $60
正所谓铁板烧又点可以无啤酒🍺。

西柚味梳打 $38
西柚🍊味道香浓又天然,香甜冰凉又带气,感觉消腻又解渴。

后记:只要惠顾任何套餐,餐厅都会免费送上画碟服务,庆生一流。

2024-09-22