2017-08-08 394 浏览
不知不觉觉得呢一排嘅素食潮非常之强,好多地方都开咗好多素食铺头,连我屋企楼下都开左一间新嘅专食素嘅店舖,而且佢嘅生意仲非常之好。见佢嘅潮流咁好就特登同朋友来试一试素菜。点解我会塭到呢间?系因为一个食左素好耐的阿姨介绍的,佢话呢一度嘅素菜食得非常之有心思,同埋味道都好好,值得去试一试。一坐低俾咗一杯红枣玫瑰茶,我感觉已经觉得非常之清新,喺淡淡的玫瑰香之中有不妨有一啲红枣嘅甜味,既滋润又养生。先来两个前菜,第一个就系热情果浸冬瓜。非常之好嘅味道,入口有种酸酸甜甜嘅感觉,仲会有种淡淡的热情果清香。但系呢一种酸嘅感觉比起用醋浸嘅小食会嚟得更加自然。第二个就系凉拌莴笋,淡淡的麻油味道加埋芝麻嘅香,配埋冰凉爽脆嘅莴笋,清新。亚麻籽鲜淮山香芒酱沙律,如果唔钟意食淮山嘅人可能会觉得佢有啲痴苙苙,唔系咁舒服。但系呢种淮山系天然嘅食材,而且有药效,好值得去试。香草红菜头蕃茄汤,其实我个人就唔系好钟意红菜头,好惊佢𠮶种草腥味。入口讲真都会有少少𠮶阵味,但系因为有蕃茄嘅衬托,所以更加容易接受。再谂起红彩头有补血功效,所以饮到一滴都无剩。黑松露芝士炸薯球,果然系呢一度嘅名菜。圆辘辘嘅炸薯球入面包住左好饱满嘅黑松

黑松露芝士炸薯球,果然系呢一度嘅名菜。圆辘辘嘅炸薯球入面包住左好饱满嘅黑松露同埋芝士,非常之惹味。

酱烧香茜茄子,味道似红烧,入口不油,软熟。

花椰菜黄姜饭伴冬荫杏鲍菇,好特别嘅一个饭,佢可以将印度嘅黄姜饭同埋泰国嘅冬阴公味道配埋一齐,而食落去觉得非常之夹,好得意。

虽然佢每一碟嘅份量都系比较小,但系由头食到落尾其实非常之饱。食完之后最特别嘅一个感觉就系完全唔觉得自己呢一餐系食紧斋,而系食紧一餐好有质素嘅私房菜。