2023-07-20 59 浏览
经常喺地铁见到莆田嘅广告, 系星加坡连锁店福建菜嚟香港开设嘅分店, 店内菜肴都几有特色, 一直都期待想试下土笋冻土笋系生长喺海里面嘅星虫🐛, 因为含有丰富嘅胶质, 煮的过程令胶质融入汤里面, 放凉之后就会变成啫喱状, 之前一直唔敢试😬, 今日终于鼓起勇气食咗, 有惊喜🥰!土笋爽脆弹牙, 雪冻嘅"啫喱"滑嘟嘟, 配上豉油、醋、蒜蓉嘅酱汁, 作为前菜好开胃九转小肠呢个都系功夫菜, 要将猪小肠清洗干净, 再一层一层地套进去, 一共套九转, 但蒲田呢个小菜可能要喺清洗或除臭方面再花啲功夫, 因为味道好"腥"😖特色海蛎煎味道不过不失, 海蛎都好多, 但唔系我心中想食嘅脆口蚵仔煎香芋鸭芋头蓉裹著鸭肉外层炸得酥脆可口, 芋头蓉香口软绵, 但鸭肉比较干身, 整体来说都不错跳跳鱼撞豆腐系一个跳跳鱼煮豆腐汤, 味道ok, 但鱼汤嚟讲唔够鲜味百秒黄花鱼这个菜有点失望, 黄花鱼毫无鲜味😅金汤时蔬金银蛋煮豆苗, 咸蛋黄酱落得比较多, 所以好好味😋, 同豆苗都好夹酥炸冰心榴梿外层炸得非常脆口, 包住榴梿糯米糍, 外脆内软, 外热内冻, 还放有芒果汁点缀, 口感层次满分😍
经常喺地铁见到莆田嘅广告, 系星加坡连锁店

土笋冻

九转小肠

特色海蛎煎
味道不过不失, 海蛎都好多, 但唔系我心中想食嘅脆口蚵仔煎

香芋鸭

跳跳鱼撞豆腐
系一个跳跳鱼煮豆腐汤, 味道ok, 但鱼汤嚟讲唔够鲜味

百秒黄花鱼
这个菜有点失望, 黄花鱼毫无鲜味😅

金汤时蔬

酥炸冰心榴梿