2018-05-23 379 浏览
除左不停地食外,我更钟意揾D新的餐厅试下,因为好多惊喜就系咁黎!由于要同姊妹们倾下Big Day的野,所以我们极需要去D无限时间的餐厅,但大家都知香港人多成本高,好多餐厅都只系比大家坐90分钟。系网上左揾右揾,我最终决定去到系佐敦地铁站附近新开一排的私房菜。大家记住要预先订座,因为餐厅无得Walk-in架!餐厅由星级大厨Jacky用超过25年于高级酒店的经验主理,挑选当季的食材去准备Seasonal Menu。如果大家想知今期有咩食,可以到餐厅的Facebook专页去睇睇。 今次的5 Course晚餐的前菜,我们拣左两份超豪华的意大利杂莓果醋海鲜沙律。沙律所用的海鲜唔系一般的雪藏海鲜,而系烟三文鱼、海胆、虎虾刺身、阿拉斯加蟹肉!沙律菜新鲜,唔会有苦涩味,配埋酸酸地的杂莓汁真系好开胃。另外,我们仲拣左两份油渍五味蓝鳍呑拿鱼配巴马火腿·日本大拖罗他他田园沙律。点解拣呢个?因为我超级钟意食呑拿鱼蓉!食落就知我无点错!呑拿鱼的鲜味、巴马火腿的咸香、沙律的清新味非常合衬,真系超级好食!如果你钟意食呑拿鱼的,必试!餐汤方面,我们拣左两碗法式干邑龙虾汤及两碗意大利黑松露野菌忌廉汤。两者比较,我会比较

意大利杂莓果醋海鲜沙律

油渍五味蓝鳍呑拿鱼配巴马火腿·日本大拖罗他他田园沙律

餐汤方面,我们拣左两碗法式干邑龙虾汤及两碗意大利黑松露野菌忌廉汤。两者比较,我会比较钟意龙虾汤,汤唔算特别厚身,不过龙虾的鲜味超级浓郁。不过食开淡味的朋友仔就觉得龙虾汤稍为过浓,佢比较钟意野菌忌廉汤。
法式干邑龙虾汤

唔似出面成碗都系忌廉汤,再加少少蘑菇作调味。呢碗意大利黑松露野菌忌廉汤系以不同的菇为主角,用忌廉作配衬,呢个程度的菇香,系一定要用大量的菇先出到呢个味,证明餐厅用料非常足!
意大利黑松露野菌忌廉汤

到了First Course,我们点了两份的鲜虾冬阴功意粉及黑松露意大利蕃茄香草云呑。用冬阴功煮意粉我真系第一次见,虽然无冬阴公汁浸住,不过意粉充满椰香的冬阴公味,够晒特别之余又好食,我们四个都大赞有惊喜!
鲜虾冬阴功意粉

另一份First Course我们拣左黑松露意大利蕃茄香草云呑,馅料都几多几厚,总共有四粒云呑,个汁都几香。
黑松露意大利蕃茄香草云呑

Main Course方面,我们叫左两份香煎阿特兰大鳕鱼·香浓龙虾汁。鳕鱼非常嫩滑唔腥,鱼皮仲好香脆,配住一样鲜的龙虾汁,有画龙点睛之妙。
香煎阿特兰大鳕鱼·香浓龙虾汁

净余的两位朋友仔就叫左烧Berkshire带骨猪鞍配时令蔬菜。烧到金黄的猪鞍排非常香,加埋层次丰富的薯蓉,味道不错。
烧Berkshire带骨猪鞍配时令蔬菜

猪鞍排唔会太肥有咬口,但又唔会烧得太干。

最后,我们点的点品都到左了,呢份绿茶拿破仑系我特别期待的一个菜式。四层非常松脆的拿破仑夹住绿茶Mouse,味道唔算太甜。椰子雪糕的层次好丰富,除左入口即溶的雪糕外,仲有小粒的椰丝系入面。
绿茶拿破仑

另外两个朋友仔想食热的甜品,所以就拣左焗肉桂菠萝金宝伴自家手打雪糕。甜品选用新鲜菠萝,加埋松化富牛油香的Crumble,配埋雪糕都几好食。
焗肉桂菠萝金宝伴自家手打雪糕

整体黎讲,我们4个人食左$1800到,以每人$450食到呢个质数都算唔错,难怪咁多公司都会系餐厅包场。当然唔系餐餐食啦,不过我推荐比各位揾紧生日、周年纪念、求婚的话,呢到系唔错的选择。

钟意我的分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续吃掉世界,甚至吃掉整个宇宙!(哈哈)
意大利杂莓果醋海鲜沙律
油渍五味蓝鳍呑拿鱼配巴马火腿·日本大拖罗他他田园沙律