2025-01-10
前几日同朋友齐齐去左中环食饭,拣左呢度原因前身喺非常有人气嘅「三小渔」~ 整晚食物除左摆得好靓,连味道都几唔错~⭐️先点了两个汤。杏汁猪肺汤,杏汁味浓又清甜,猪肺又滑又弹牙,汤底清爽。乌鸡汤就药材味突出,材料够多够晒滋补🥢叫左个海鲜蛏子皇两种蒸法。用黑蒜粉丝去蒸,黑蒜香味同蛏子皇都几夹,有提鲜嘅感觉。而用青麻剁椒蒸,粉丝吸收剁椒嘅辛辣,入口比较辣,但估唔到鲜味刺激每个味蕾再点咗个青麻椒酱煎牛仔骨配烧菠萝。牛仔骨算几软熟,青麻椒酱独突香气混埋牛肉味道几好食,而旁边嘅烧菠萝嘅清甜味道就带平衡肉类嘅油腻感。仲有六如潮香卤水鹅。卤水够入味,肉质有弹性,味道OK主打最钟意就系香茅烤椒煎焗生蚝。生蚝大只够鲜美,上枱时见到个煲咋咋声~ 香茅香气即时提升咗整道菜风味,好值得食前菜叫左烟熏糖心蛋。烟熏味同蛋黄味都够~ 口感柔滑~ 而比较特别嘅系黑砖豆腐。豆腐真系外脆内嫩,令人有惊喜。仲有,手拍芥末青瓜。芥末味都几突出!青瓜酸酸地够晒入味,十分开胃最后,甜品叫左个士多啤梨芝士软糕。呢个都系必点之选!超级好味,士多啤梨唔太酸,芝士味够晒浓郁,入口软滑~