2023-08-20
💬大埔新开嘅饮茶🫖新地方,由酒店点心师傅主理嘅点心店,吸引到大量食客等位,吸引力十足,虽然见到楼面有点混乱,但胜在食物方面都系几出色,而且系睇住师傅用心搓粉整点心,高透明度对食客都好放心☺️———————————————————————————🥢鲜奶芝麻卷💬怀旧点心唔系度度有,芝麻卷系喜欢嘅其中之一,芝麻香浓仲洒上金箔,系画龙点睛嘅心思☺️.🥢雪山叉烧包💬最爱叉烧,所以雪山叉烧包够热辣辣够香脆外皮,就够好味,好耐无食过即焗即出嘅烤烘感觉☺️.🥢上汤金鱼饺🐠💬睇住师傅压皮压花纹上色🎨,再变成金鱼加入上汤变成在水中央嘅感觉,金鱼结实又有咬口,非常饱满☺️.🥢烧汁牛柳绣球酥🎃💬打卡一流嘅外貌,咸水角嘅变奏,馅料变成牛柳,外皮系咸水角嘅口感,南瓜🎃一样嘅外表,香脆又软糯☺️.🥢流沙猪仔包🐽💬老是常出现嘅猪仔包,流沙馅在口腔爆发,一个猪头一个猪尾嘅外观几有趣☺️.🥢海苔鲜虾脆春卷🦐💬用压纹外皮包裹住鲜虾🦐,炸到香脆可口再洒上海苔粉,如果中间包埋成块海苔去炸会更加满足☺️.🥢原件花胶竹笙灌汤饺🥟💬灌汤饺系从小食到大嘅贵价点心,经典嘅当然系汤灌系饺入面,而家多数都变咗「伴汤饺」,上汤可以再浓郁啲,花胶同竹笙都足料
———————————————————————————
🥢鲜奶芝麻卷
🥢雪山叉烧包
🥢上汤金鱼饺🐠
🥢烧汁牛柳绣球酥🎃
🥢流沙猪仔包🐽
🥢海苔鲜虾脆春卷🦐
🥢原件花胶竹笙灌汤饺🥟
💬灌汤饺系从小食到大嘅贵价点心,经典嘅当然系汤灌系饺入面,而家多数都变咗「伴汤饺」,上汤可以再浓郁啲,花胶同竹笙都足料,饮啖炖汤都几开心☺️
🥢沙窝牛仔骨肠粉🐮
💬呢个牛仔骨有咬口而且沙嗲浓郁,不过垫底嘅肠粉就好啖无味,只系上枱时效果极为吸引,难免有点失望,必须要改善一下🤔