2019-07-28
旧同事生日,知佢不嬲好钟意食日本野,我特登上网揾咗间喺佢屋企附近嘅日式小店同佢庆祝🎉店子细细,装修以日本居酒屋风格为主,好有地道日式小店嘅风味。是夜由师傅同另一店员四手包办,呢晚我地拣咗食omakase,由师傅发办。我地睇住师傅包办好全晚嘅菜式,每道菜都好用心去完成👏🏻仲同我地有讲有笑,细心介绍各种食材。⭐️粟米•枝豆•蕃茄忌廉芝士摆盘精美,粟米清甜爽口,枝豆面层略洒海盐,咸咸地食得过瘾,蕃茄仔竟然细心地去咗外皮!夹住中间块cream cheese一啖食,清新开胃!⭐️北海道牡丹虾肉质弹牙,啖啖肉好鲜甜,食咗虾刺身之后,师傅会留返个虾头做下一道菜之用。⭐️油甘鱼•池鱼厚切油甘鱼,色泽亮丽,肉厚肥嫩;薄切池鱼口感爽脆,味道清甜。⭐️手钓池鱼•伊佐木手钓池鱼颜色呈淡白粉红,鱼味浓厚并更为鲜甜;伊佐木肉质比较结实弹牙,火炙过后更带出油脂嘅惹味。⭐️鱿鱼海胆•大拖罗鱿鱼𠝹坑再包住紫菜同海胆,卖相吸引。鱿鱼爽滑,海胆鲜甜肥美;大拖罗颜色比一般拖罗较白较粉,正正系因为佢嘅鱼油更为丰富,入口即溶,油脂非常甘香!⭐️日本生蚝师傅建议我哋唔落任何调味,直接品尝生蚝嘅原汁原味,味道果然鲜甜肥美。⭐️日本南瓜沙律系时候再
⭐️粟米•枝豆•蕃茄忌廉芝士
⭐️北海道牡丹虾
⭐️油甘鱼•池鱼
⭐️手钓池鱼•伊佐木
⭐️鱿鱼海胆•大拖罗
⭐️日本生蚝
⭐️日本南瓜沙律
系时候再食返个沙律中和一下,南瓜味浓郁香甜。
⭐️日式豆腐
豆味香浓,酱汁酸甜开胃。
⭐️烧和牛横隔膜
牛味浓郁,肉质非常鲜嫩;伴碟嘅沙律同蜜糖芥末籽亦都好好味。
⭐️北海道牡丹虾头汤
之前嘅虾头返嚟啦,原来师傅拎咗去肴汤,虾膏味浓郁,好有虾嘅鲜味。 ⭐️豆腐雪糕
天时暑热,最好食返个雪糕做甜品。