2016-07-04
临近父亲节,阿爸话想去富临食下小菜,咁就过咗观广15楼啦。去到门口𠮶个只问一句:「小菜定火锅啊?」咁我阿爸不嬲都觉得打边炉好热,咁我哋梗系二话不说答:「小菜喇!」入到去坐低左,咁我哋梗系即刻睇下个餐牌啦,离远有个阿姐即刻行过嚟企系我哋将枱隔离。咁我哋谂住都未决定好,就同个阿姐讲:「我哋睇多阵餐单先,转头再叫你过嚟啦!」点知个阿姐扮听唔到,眼定定望住我地,只脚仲好似痴咗胶水郁都冇郁过!搞到我地好尴尬。咁都算啦,我哋喺度睇紧餐单,个阿姐就系咁系隔离诸多意见,系咁sell我哋食套餐,我地三大一细,如果叫套餐最低消费都要嗌个四人餐,我地心谂:点食得落咁多😑 跟住见我哋冇反应,转左sell我哋食生龙趸翅,话:「试唔试吓啊?今晚厨房最后一煲啦!」我又心谂,最后一煲先叫我地买黎食?唔系即叫即整咩?都唔知摆咗几耐😒所以好决绝咁讲咗「唔要。」跟住再睇下个小菜餐单,碟碟都同套餐入边嘅𩠌差唔多!但入黎前又冇事先讲明今日主要系食套餐,小菜系非常之少同好贵,焗住我哋要嗌餐食。果时已经有d炆,最后无奈地叫左个四人套餐。嘢食陆续来,先来左碟龙虾伊面,但完全冇卖相😅都算了,一食落去先至成碟野系一早整定再翻煮~~~~~
果时已经有d炆,最后无奈地叫左个四人套餐。嘢食陆续来,先来左碟龙虾伊面,但完全冇卖相😅都算了,一食落去先至成碟野系一早整定再翻煮~~~~~唉!完全对间野失望!
到咗最尾系食寿包,咁细佬系唔食莲蓉,谂住问下个阿姐可唔可以转一个做奶黄,佢答我:「得,帮你转!」
跟住到笼寿包嚟咗既时候,一打开4粒都系莲蓉?!即刻好有礼貌咁问返楼面:「点解有粒唔系奶黄嘅?!明明应承咗架!」跟住佢话:「我哋厨房从来都冇奶黄架㖞!」
我当时已经开始有少少黑面,同佢讲你哋啲同事话有,依家又冇姐系点?」阿姐即刻冇声出系咁同我地"沙淋",又话:「𠮶个人系做开早市,佢临时转左来帮晚市手,唔知夜晚套餐系无奶黄包架!」冇耐佢就转个头去左话个同事,搞到个同事无啦啦走过来同我地讲:「唔好意思系我搞错,我黎帮手做晚市架渣,唔知晚市系冇奶黄架。」但我哋听完都废事理佢,心谂快啲食完快啲走,冇下次再帮衬!😡
一句讲晒:食左800几蚊既垃圾套餐!