2025-02-14
我其实好懒写食评,因为我唔想求其写几句,我唔系要呃like,亦都唔系要出名,我好单纯地只系希望自己嘅食评可以帮到其他人。今次写食评嘅最大原因系餐厅嘅服务,真系好到不得了,好到有啲受宠若惊😆不过当然要讲食物啦!情人节,唔想去咁远,所以book咗屋企附近嘅瀛火日式放题,好耐无食放题,成日经过都想去试下,但一放假又唔喺附近🙈讲下食物🥘我哋点咗好多野食,每样都试咗先,然后好食再返兜!首先讲吓上菜嘅速度,我觉得都算几快,不过有上错嘢嘅情况出现,无点嘅野上咗几次,本身其实系冇所谓嘅,不过如果我哋唔食嘅话就会有啲浪费🙈食物全部都系热辣辣嘅(当然除咗啲鱼生同埋头盘啦),唔系放咗好耐𠮶啲,系似即叫即整咁热👍🏻挂住食都影唔晒啲食物,哩度只系得一半😆我同仔仔最钟意就系炸鸡翼,孜然鸡翼同埋芝麻鸡翼都一样好味👍🏻牛肉粒就有啲韧!蒜蓉蒸扇贝都好好味,呢个就等得比较耐啲,我见好多其他食客都有点呢一个😋另外寿喜烧都好好味,热辣辣👍🏻饮品就系自己出去拎,选择虽然唔多但系饮品嘅款式都系香港人喜欢嘅口味,例如可口可乐、道地乌龙茶、椰汁… 另外都有热饮可以叫,我哋叫咗杯雪梨茶!甜品方面就唔系任点嘅,雪糕系一人一杯,有五种口味
甜品方面就唔系任点嘅,雪糕系一人一杯,有五种口味可以拣。另外仲有其他甜品每人可以拣两样!真系饱到捧住个肚出门口😆
服务点解会令我觉得咁惊为天人?系因为入面有个戴眼镜嘅男仔(黑色头发,头发短啲𠮶个)佢超级无敌贴心,我搣完啲烧大虾之后想要湿纸巾抹手。本身我先生已经喺背囊拎紧比我,但系个男仔好似听到我讲嘢咁,突然之间搣开一张湿纸巾俾我,仲有搣多一张俾我先生👍🏻然后我饮完罐可乐,谂住起身𠮶一下,讲紧我pat pat只系离开咗张凳0.5 cm,然后佢又再次出现,仲要拎埋同一罐可乐出现喺我面前,问我系咪想要多罐呢😂当我答完佢:「系呀」,佢即场就帮我开埋,真系不得了👍🏻😂佢唔止对我哋一家三口咁好,我见隔篱枱𠮶个女士都赞紧佢!
食物质素未必系惊为天人,但系我觉得都唔错,喺香港仔嚟讲都算系咁㗎喇!起码叫做屋企附近都有间好啲嘅餐厅可以庆祝下开心下🌹我系绝对会因为佢哋嘅服务态度好而再去帮衬,毕竟,今时今日咁嘅服务质素已经买少见少!