2022-01-17 1472 浏览
对呢间店印象唔差,记得之前一直有个中年男人(唔知系咪店长之类)效率高,其他店员都好专业。今日快到下昼6点鱼生饭,首先企喺度都冇人理咁,后来个收银竟问我堂食定外卖,都快6点啦,櫈都收埋晒,点堂食呀?5点后外卖有折,佢又完全唔记得,差啲收原价,然后有个似乎年纪大啲嘅提醒佢有折,佢先恍然大悟,感觉对工作唔上心。最嬲嘅系,明明得我一个order,要等嘅时间仲耐过平时好多客𠮶阵,喺aeon兜个圈买埋嘢都未有(个通知器未震未响),走返去睇下,两男一女嘅店员大声嬉笑,讲普通话嘅,唔觉有边个喺度做紧嘢,我以为间铺有啲位置我睇唔到,可能有人整紧个饭,就继续等,先见其中一个女嘅好似雕花咁慢慢喺度将啲黑松露点落啲刺身上,其实点咗几多下呀,根本唔系做嘢咁,好似倾偈先系正职,我真系好怀念以前啲员工呀,感觉全部都系做紧嘢,唔系嚟hea!难怪当时都冇人帮衬啦,佢哋缩晒喺入面,唔招徕啲客人,冇客仲好,佢哋继续嘻嘻哈哈,希望啲管理层注意下员工嘅培训同监察呀!
2022-01-17
等候时间
18 分钟 (堂食)