餐厅: 柞木炭家
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
旺角T.O.P系近年新兴嘅潮流集中地之一,入面嘅商店绝对可以潮买潮食,今日行完街之后,就上咗去位于5楼嘅柞木炭家食最爱嘅韩烧。我哋二话不说就拣咗「王道」二人餐。点菜后,店员随即奉上韩式小碟,是日嘅韩式小碟除咗有最传统嘅泡菜做主轴之外,仲有腌青瓜、木瓜丝、豆芽菜同腌制萝卜。个人就好喜欢腌青瓜,酱汁微辣之中又带点甜味,配合青瓜非常清爽嘅口感,真系好醒神开胃。而其他嘅泡菜味道都做得好出色,木瓜丝平时比较少见,酸酸甜甜亦都非常开胃,而最正嘅就系所有韩式小碟都可以无限追加,值得一赞!另外套餐亦包括咗担担味噌茄子做前菜,呢个茄子属于凉拌嘅菜式,上面加咗丰富嘅担担味噌酱,非常惹味,如果呢个前菜都有得追㗎咁就正到不得了喇!烧肉方面分别有牛、猪、海鲜,先有两只大红虾,同埋两款唔同味道嘅墨鱼,分别系原味墨鱼同有酱汁嘅墨鱼,各具特色,肉质亦非常弹牙,而且份量亦唔少。雪下觅炙包括有名品小牛排、和牛牛板腱肉、和牛牛胸腹肉、韩牛牛肩肉,坦白讲我就唔系太识分辨呢几款唔同品种同部位嘅肉,但总括而言,全部都有均匀嘅雪花,微微烧香之后半溶嘅油脂喺口腔里面非常甘甜,绝对食得出系高质素嘅牛肉。而呢个庆州五花肉就系全晚最精彩嘅
我哋二话不说就拣咗「王道」二人餐。
担担味噌茄子
红虾配大墨鱼
雪下觅炙
而呢个庆州五花肉就系全晚最精彩嘅菜式。
庆州五花肉
店员会为我哋亲手烧制呢份庆州五花肉,店员烧得非常有技巧,务求令到烧出嚟嘅腩肉火候均匀,每啖都食得出肉味同油脂嘅甘香,期间不时因为五花肉嘅油脂流出而做到有火焰嘅效果,呢个不只系一份食物,简直系一份精彩嘅演出。店员最后会将烧熟嘅五花肉剪开成小件,五花肉经过烧烤之后排出了多余油脂,所以食起上嚟香而不腻。
庆州五花肉
「王道」套餐内亦包括一份海鲜豆腐汤,入面嘅海鲜包括有鲜虾、青口、蚬肉等等,而且仲有大量嘅豆腐、蔬菜、金菇,同时亦配上洒上了小量紫菜嘅白饭,不过我个人就比较喜欢烧肉配白饭多啲。
海鲜豆腐汤
朋友话听过有人推介呢度嘅和牛三文治,一场嚟到当然要叫返一份。原来和牛三文治系将厚厚嘅和牛首先制成吉列牛,经过高温快炸外皮,再用烘焙过嘅面包夹住吉列和牛,然后切成四方小件。上枱时和牛只有大概一成熟,客人可以按自己口味自行再喺铁板上烧烤一下和牛,然后再食用,不过都建议唔好烧得过熟,大概五成熟就最能食到和牛肉质嘅鲜嫩口感。
和牛三文治
饮品方面,我哋分别叫咗茉莉花绿茶($40)同百香果蜜桃梳打($36),估唔到外表平实嘅茉莉花绿茶味道相当有惊喜,茉莉花嘅香味喺口腔同鼻腔之间游走,冰冻而清甜,绝对值得推介。
最后食埋跟餐嘅甜品,系蜂蜜蛋糕,蛋糕淋上蜜糖,食完真正甜在心。
蜂蜜蛋糕
担担味噌茄子