2023-03-24 65 浏览
专程嚟到铜锣湾“九龙城同捞同煲”火锅店,试佢嘅刺身同埋胡椒猪肚无激素鸡煲,店舖入口比较不起眼,只系一条小楼梯上二楼,但上到去之后就比架红色人力车吸引住,入到餐厅有一种回到90年代的感觉,还播著90年代的粤语流行曲,好有怀旧feel,坐落当然就点佢嘅犀飞利刺生和胡椒猪肚无激素鸡煲;首先火锅酱料就有放在枱面上,有八款之多,任君选择!当然就要收返16蚊一位呀,好快趣咁个犀非利刺生就嚟到,条活鱼虽然唔识得喐,但系啲鱼肉都好鲜嫩弹牙,渌一渌表面变白,更加有一种嫩滑嘅感觉,而象拔蚌和带子生食爽口,灼一灼6爽口之余更加有鲜味,海胆就真系就咁食!鲜甜和入口即溶!至于胡椒猪肚鸡锅,啲鸡嫩滑,食落好有鸡味!似新鲜鸡;胡椒猪肚锅好香胡椒味,猪肚亦都爽淋,啲汤真系唔错,好鲜甜!尤其最后我哋将鱼身放于锅中滚,别有一种鲜鱼香和胡椒嘅味道,最后餐厅仲送两款甜品给我们,花奶啫喱卖相可爱,至于糖不甩方面,两条鱼状嘅糯米煮淋,再加上花生碎,食落有风味;因用胡椒鸡煲煮糯米,所以仲有一啲胡椒味特别有特色!
花奶啫喱

胡椒鸡煲煮糯米糕