2016-05-11 600 浏览
系v city完饭,之后去左市广场行街。见到1/f 开左间Paul Lafayet 。之前都有系其他分店买过蛋糕同macaroon觉得蛋糕几好食。所以今次想试下佢比较主打嘅creme brulee ,因为佢地系叫𠮶时先烧D焦糖落去,几得意,起码吸引到唔少人睇。买左两个mini Creme Brulee ,一个原味,一个earl grey 味。先讲原味,滑度足够,蛋味就不足,焦糖偏厚令整体太甜,盖过原有仅余嘅蛋香。而Earl Grey味,Earl Grey本身味道太强烈,完全令所有Creme Brulee 嘅味道尽失,但因为Earl Grey嘅茶味反而可以中和太多嘅焦糖甜味。但咁已经唔系食紧Creme Brulee 啦总括,原味一般,怕甜就唔好食啦,Earl Grey味唔知想点。不如用普通红茶味仲好。有一样野可以大赞,因为其实佢地既档位,摆收银既位置系好错,搞到成日两头走,又要整雪糕或者Creme brulee ,又要收银或者冲咖啡,但佢系咁辛苦既时候都仲好有笑容有礼貌值得一赞。
系v city完饭,之后去左市广场行街。
见到1/f 开左间Paul Lafayet 。
之前都有系其他分店买过蛋糕同macaroon
觉得蛋糕几好食。
几得意,起码吸引到唔少人睇。

而Earl Grey味,Earl Grey本身味道太强烈,
完全令所有Creme Brulee 嘅味道尽失,

总括,原味一般,怕甜就唔好食啦,
Earl Grey味唔知想点。不如用普通红茶味仲好。

值得一赞。

Creme  Brulee