2021-06-04
生日想食法国菜,但着得好求其,临急抱佛脚揾到间唔使dress code 价钱又okay嘅隐世餐厅,据悉厨师好似仲同MasterChef 嘅主持一齐合作过。 六道菜大概$990/person,味道其实同某啲叫价千几二千嘅地方相差不大。 头盘系池鱼刺身,我对生嘅食物要求好高,有少少少少fishy 同海水味都唔得,但佢呢个几新鲜,主要系个蕃茄tar tar sauce 好开胃,入面有啲芥末辟味,好适合夏天食。 跟住有个扇贝天妇罗,佢将个扇贝打做mousse 塞入个青瓜花入面炸,隔离系日本白粟米,蛋白泡沫,同松露汁。但我觉得呢个就唔太impressive,似日式炸鱼蛋,有啲浪费咗个scallop,原粒扇贝酿入去可能仲好食。 然后系佢哋嘅signature 龙虾,嫩、爽口、清甜、juicy ,非常优秀。最底系大根,似用高汤熬过,都几好食,个汁用提子粒整酸酸甜甜用嚟点面包食。 成餐最惊艳真系估佢唔到,系个龙虾cappuccino 。佢用虾膏煲,入面有龙虾肉提子同柠檬皮,但完全唔会盖过龙虾味,反而系越饮越有惊喜,层次丰富。第一啖啜下个泡已经爱上咗,阵虾膏味沁唒出嚟😍 好正! 后面同员工
成餐最惊艳真系估佢唔到,系个龙虾cappuccino 。佢用虾膏煲,入面有龙虾肉提子同柠檬皮,但完全唔会盖过龙虾味,反而系越饮越有惊喜,层次丰富。第一啖啜下个泡已经爱上咗,阵虾膏味沁唒出嚟😍 好正! 后面同员工倾起,先知原来佢哋cancel 过,但好多客request想要返。
之后系慢煮鸡胸,要倒鸡汤落去食,件鸡口感好白滑,上面有法国火腿,令个鸡汤有津白嘅味道,我觉得个汤出色过个鸡。
终于到主菜重头戏,佢offer牛同乳鸽,佢哋讲明自己唔用本地鸽所以可以整半生熟。我本身已经唔系好食鱼生,连家禽都生就更抗拒。但呢个又完全可以接受,有乳鸽香味但冇血醒。
牛肉中规中矩啦,个葱同菇反而好好味。
最后甜品有雪葩同yogurt ,佢仲帮生日寿星写咗字同插蜡烛。乳酪打咗做泡沫好好食,酸馊味唔重,唔太甜唔太酸,好fresh 同解腻,雪葩冇乜特别,个yogurt 我畀五星。
总结系几开心嘅体验,食物质素高,职员好细心同有求必应,每个course 都有专业讲解,最后推荐咗lunch set 畀我哋下次再试。我就咁睇个menu 的确系CP值爆灯,下次会再嚟。