2017-10-31
最近天气凉番少少,打边炉嘅聚会又开始陆续冒出黎,今日一行四人黎到辉哥私房菜打边炉。店内环境都几大,间开房间,我地坐果间房只有两大枱,一细枱,难怪啲人话食私房菜私隐度高,如果人多,不妨包间房,又唔怕嘈亲人,又唔怕人地嘈亲你。本来以为食小菜,但原来都有供应火锅,火锅都几多选择啊,价钱唔贵,整体黎讲质素都ok。我地先点左个汤底,然后店员就送上茶、酱料,酱料都仲系简单野,辣丝、蒜蓉果啲;不过佢介绍埋个茶,话系老板喺山西拎番黎,好特别嘅黑麻仁茶,火麻仁啲friend㖞,饮完好好训咁话。1)胡椒猪肚花甲锅:我地拣左比较暖胃嘅胡椒猪肚花甲锅,花甲都几大只,吐沙干净,汤底都几清甜,带淡淡胡椒味道。2)本地手切牛:牛肉方面都有几款,有手切牛、牛颈脊、牛柳粒、牛脷等,我地点左本地手切牛,大碟嘅三百六十零蚊,份量都几多,四个人够哂。牛肉质素都唔错啊,入口腍,而且牛味浓郁,又有少少肥、筋位,爽脆啲啰。3)流心咸蛋猪肉丸:猪肉丸手打架,里面有流心蛋黄,都有少少登黄油份流心,味道唔错啊4)珊瑚蚌:平时打边炉我都会点埋珊瑚蚌,钟意佢渌一阵就食得,而且好爽口。5)出水豆腐:系人都知系边只豆腐架喇,我钟意打火锅店,贪佢
5)出水豆腐:系人都知系边只豆腐架喇,我钟意打火锅店,贪佢吸啲汤汁入去,又够滑溜。
6)招牌炸响铃:本来冇谂住点架,不过见隔离枱点左,话新鲜炸起,咪点一份试下,又几正㖞。
7)新鲜紫淮山:店员话唔系好多铺头有架,叫我地都要点黎试下,鲜紫淮山都几好食,粉感重,又够健康。
8)蒜香炸鱼皮:朋友钟意食炸鱼皮,都几香脆呢,即食又得,渌几秒食都得
9)白柏叶:柏叶都几爽口。
10)芝士墨鱼丸:墨鱼丸好新鲜啊,里面又有芝士,好味