2024-08-16
对于呢间食肆,之前系零印象,朋友见有推广优惠,提早两个星期订咗「十蟹宴」,18:25到店,一个𡁻住香口胶的先生带位。讲真见佢一路做嘢一路𡁻香口胶,真系好恶心。做服务业,基本操作唔可以系客面前食香口胶。你做茶餐厅或大排档ok嘅,但系一间系酒店商场的食肆,未免有点儿那个。18:30准时坐低,坐了一阵大概十分钟同𡁻住香口胶的侍应讲可以上菜,佢话好。等到19:10成四十分钟都无嘢上,期间每5-10分钟左右同唔人的侍应追一次上菜,每次都讲话得,好快。追到四次时,先同我讲未落单。🙄 一落完单,𩠌菜就即上,以为佢会好快自动上埋其他食物,所以我地都无所谓继续食嘢,但点知食左一半嘢又无嘢上。因为每人有两只蟹, 所以食得有点慢。但等我地食完蟹,已经20:00,佢又停左又无嘢上,期间又系不断追,不断话仲有两分钟,但隔离左右迟嚟先上岸,有几枱已经食完走咗,又嚟左第二枱客已经又开始食紧嘢。于是乎我哋又再等成20分钟都仲未上其他食物。食左两个钟先上得一半菜,等到眼都训埋。最后,在我哋三催四请之上咗个蟹粥,食咗两啖,个待应走埋嚟同我哋讲,我哋个餐只鸡无晒货,帮我哋换第二样嘢。如果无之前发生的嘢,我哋都无所谓。但因为
最后,在我哋三催四请之上咗个蟹粥,食咗两啖,个待应走埋嚟同我哋讲,我哋个餐只鸡无晒货,帮我哋换第二样嘢。如果无之前发生的嘢,我哋都无所谓。但因为之前的服务同无视态度,我哋唔ok。讲真我哋两个星期订好晒食咩,你唔系一早预好食材𠺢咩?ok!就算连鸡咁普通的食物,俾两个星期的时间你都准备唔到,你应该系啱啱入座的时候,同个客讲。唔系等到食到最后,夹硬要你转嘢。我哋唔ok之于当然顺便投诉之前的事。呢位侍应竟然豪无知觉如梦初醒,问返我哋,有叫过佢上菜咩!真系完全无视客人。最后佢用好强硬的态度同我哋讲,你哋个𩠌无𠺢啦,我帮你扣返单。最后嘈咗一轮,我哋决定鸡同糖水都唔要,因为就算上咗嚟都唔够胆食,惊佢加料。跟住个侍应走咗去收银柜枱同收银讲左几句,应该系cut单。我哋打算食埋个粥就走,唔够五分钟,另外一个上菜姐姐攞咗碟鸡过嚟话系我哋个餐,🤷♀️既然有鸡点解同个客讲无,又企咁硬话一定无。咁之前嘈咁耐,搞到个客咁唔开心系为唛? 我哋当然唔要啦,话已经cut 咗。最后埋单只扣咗只鸡的钱。糖水无食但我哋都有俾钱,因为系我哋话唔要。埋完单出到门口收银的哥哥仔攞左几樽嘢话送俾我哋话唔好意思。我哋无要。成肚气,收咗都背脊骨落。
一餐饭食咗两个几钟都未上齐菜,追极都唔上菜,我有俾钱的,唔系乞衣。 如果唔在乎食推广餐的客可以唔好做。咁只会做臭自己个朵。另外员工培训要加强。或有些淤血要清除。