2024-08-25
今日自己一个嚟食晏,侍应好热心咁介绍咗炭烧「天草大王」鸡肉御膳套餐。佢介绍得好详细,于是决定试呢个套餐🙂套餐入面嘅主角系炭烧天草大王鸡肉。用咗鸡嘅最佳部位,鸡肉表面呈诱人嘅褐黄色,带有少少炭烤嘅焦香。切开后发现呢部分肉质丰厚,油脂分布均匀同唔干柴口,保留咗充足嘅肉汁。入口𠮶时可以感受到鸡肉本身嘅鲜甜,同埋炭烤带嚟嘅独特香气😲饭算几粒粒分明,而且带有淡淡嘅米香。同鸡肉&其他配菜一齐食,可以中和油腻感,令整体味道更加平衡。配菜入面嘅蒸蛋俾咗我惊喜,绵密细致。轻轻一羹,蒸蛋入口𠮶时,带来温润嘅口感。套餐入面仲有一样似肉碎嘅肉丸。咬落去口感松软,肉汁丰富。调味适中。既可以品尝到肉嘅鲜美,又唔会盖过其他菜嘅味道😆蔬菜沙律新鲜爽脆,配搭嘅酱汁酸甜适中,增添咗清爽嘅口感,平衡咗肉类嘅油腻。最后嘅甜品系一份好似绿色啫喱嘅dessert。入口清凉,带有淡淡嘅茶香,甜度适中唔滞,质地软糯,但又有一定嘅韧性😁