2018-12-19
今晚同友人食生日饭,一年一次当然要食好啲,拣咗呢间系Hotel Icon嘅中菜餐厅。预先有book枱坐到窗边嘅位置,可以望住个维港夜景食饭,好赏心悦目,剩系望个景都值回票值,哈哈~叫咗片皮鸭晚市套餐。前菜有:青瓜红蜇头。蜇头好爽青瓜好脆。原只鲍鱼鸡粒挞。味道估唔到咁夹,食落好有口感。五香安格斯脆腩片,好惹味,能够做到外面脆入面肉又软硬刚好,厉害!港式片皮鸭,店员会先拎未切嘅鸭比我地望,就咁睇都觉得好吸引。片出嚟都几大块,薄饼份量刚好可以一块夹一片鸭/鸭皮,夹埋青瓜京䓤食好滋味呀!食到鸭嘅油香加上爽脆嘅青瓜感觉唔肥腻,唔错!生拆蟹肉菜苗羹,清清地几鲜甜,饮落好多蟹肉。干烧明虾球,一人两粒大大粒好弹牙,就咁食会觉得好甜,但连埋个香喷喷嘅樱花虾带子蟹肉炒饭一齐食就啱啱好。芒果热情果泡芙配白朱古力忌廉,最上面果粒外面Q弹入面系芒果热情果汁好得意。两人埋单约1400蚊,有靓景又有美食真系个难忘嘅生日呀!
叫咗片皮鸭晚市套餐。
前菜有:
青瓜红蜇头。蜇头好爽青瓜好脆。
原只鲍鱼鸡粒挞。味道估唔到咁夹,食落好有口感。
生拆蟹肉菜苗羹,清清地几鲜甜,饮落好多蟹肉。
两人埋单约1400蚊,有靓景又有美食真系个难忘嘅生日呀!