2023-01-19
上星期同一班foodie朋友去左海港城试新开既一间中式海鲜餐厅。由新加坡总厨张伟忠师傅主理,餐厅主要食海鲜,每款都可以有高达十几种既煮法,包岩你口味。另外仲有片皮鸭同其他小菜食。当晚试左8道菜,每道菜都系功夫菜,俾劲多心机落去整。仲要望住维港景,野食好食得黎景色又靓既餐厅真系唔多,黎紧农历新年同屋企人食饭或者平时聚餐,呢到都绝对系一个好选择👍🏻〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️✨川辣口水鸡 鸡肉嫩滑,味道层次丰富,辣中带香,香中带麻。✨48小时熟成烟熏片皮鸭 呢个片皮鸭可以话系中西合壁!片皮鸭先熟成48小时,再以香片茶叶及木碎烟熏,低温烧再抢皮逼油,烧出黎鸭皮酥脆松化,而鸭胸则肉嫩多汁。配埋秘制片皮鸭酱、青椒酱、哈蜜瓜同葱食更滋味😋✨米椒菜脯蒸北海道元贝北海道元贝大只厚肉到不得了,配菜脯蒸我真系第一次食。辣辣地又多一层爽脆口感,连埋索晒汁既粉丝一齐食真系无得输🤤✨黑胡椒焗生猛大肉蟹净系呢个蟹都有成十几款煮法,根据你既口味为你度身订造,都好多煮法我系连谂都冇谂过😂由于我唔系好识拆蟹,所以食左个蟹钳。啖啖肉,黑胡椒味香得黎都几辣下。黑胡椒粒系张师傅专登系新加坡运返黎架,系香港食唔到既味道。正宗
✨川辣口水鸡
鸡肉嫩滑,味道层次丰富,辣中带香,香中带麻。
✨48小时熟成烟熏片皮鸭
✨米椒菜脯蒸北海道元贝
✨黑胡椒焗生猛大肉蟹
黑胡椒粒系张师傅专登系新加坡运返黎架,系香港食唔到既味道。正宗新加坡整法食落都会较辣,唔食得辣既可以要求小辣。
✨樱花虾榄菜炒蒜芯苗
蒜芯苗我咁大个女食过一次咁大把,记忆中觉得无乜特别又多渣。但食完呢到既蒜芯苗我完全改观!食落又鲜甜又爽口😋因为餐厅用左好多心机遂条遂条将蒜芯苗批皮,处理手法极繁复!好多餐厅都唔愿做呢道菜。可以系呢到食到真系好难得👍🏻
再加入榄菜同樱花虾炒,榄菜通常都几咸下,但呢到既榄菜系唔咸架,完全唔会抢走其他材料既味道 。而樱花虾亦都落左海量,极香。真系未试过食晒啲菜仲有净劲多樱花虾系到,真系好抌本!
✨酥炸五香虾枣
呢道系潮洲菜黎,即系粿肉。我细细个食到大😂虾肉弹牙,外皮酥香,马蹄爽脆。
✨龙虾汤脆米泡饭
龙虾先煎完再煮成龙虾汤,再加埋5款材料同炸脆米系瓦煲到一齐煮成泡饭。食落浓郁鲜甜,粒粒龙虾肉好弹牙。
✨原个雪燕香芒椰子盅
呢个甜品个个都赞不绝口😘
底层系滑捊捊既椰子奶冻,上面系香甜芒果、雪糕 同雪燕。成个椰子味香到不得了,食落甜度岩岩好。真系满分无得弹👍🏻
食完仲可以刮埋椰子肉食。当日有张师傅亲自教路,我地学识左点样轻易咁起到成个椰子肉,食完呢餐野真系学到唔少野😎