2024-12-29
过完圣诞,终于可以食返中菜,陪友人返屋企放低血并战利品后,黎呢间开餐。墙上贴咗张大餐牌,望下就知想食咩。友人未到菜店,就已经讲定今餐要食蚝饼。呢度嘅潮州蚝饼 ($98),有成两大饼,相当抵食。炸至金黄色,外边脆卜卜,中间位置全部系蚝仔,只只肥嘟嘟,入口有满满蚝味,加埋鱼露添味道,枱面有支胡椒粉,加少少仲正。趁热食啦喂………叫咗蚝饼呢D热辣香口野,配支冰冻Asahi啤酒 ($34)绝对岩数,饮杯。食潮菜,点都唔少得碟卤水,想啖啖肉唔要骨,叫卤水鹅片 ($168)就岩我呢D懒人(哈哈…),底部仲有大荳芽。呢只鹅大哥应该系玩开健身,皮下无多余脂肪,肉带有卤水味,点醋汁食仲正。呢度嘅清炒时蔬有多种配搭,友人想食面酱炒唐生菜 ($78),就咁话啦。甜甜地嘅面酱挂满每条脆口唐生菜,同平时以蒜蓉炒嘅又有另一种味道。惹味之选黎个古法啫啫鸡煲 ($95),除咗有鸡件外,仲有猪润,再加入大量洋葱及甜椒,放上枱已闻到香味。猪润入口无异味,唔嚡; 鸡件就斩成一口鸡,咸咸地几好送饭。侍应温提宵夜时段九点后入座蓝妹/Asahi 啤酒优惠$25支贴地价钱亲民价,下次夜缤纷时再叫。
墙上贴咗张大餐牌,望下就知想食咩。
猪润入口无异味,唔嚡; 鸡件就斩成一口鸡,咸咸地几好送饭。
贴地价钱亲民价,下次夜缤纷时再叫。