2024-02-26
之前试过凤鸣居嘅外卖自取醉鸡火锅套餐,醉鸡汤底真系冇得顶,一路都想堂食,今日终于都食到,喺未开店之前已经排队,12:00开店唔够10分钟已经满座,可见受欢迎程度。堂食系用QR code落单,可以自选汤底、面类再拣𩠌,必叫招牌醉鸡米线。💜醉香鸡米线 $60(🌕🌕🌕🌕🌕/5)面拣左米线,鸡件超鲜嫩同滑,俾多劲多件配以辣椒豉油食用,但其实唔沾豉油已经好入味,先饮一啖汤,系好有鸡味再加少少酒香,甜味为主,饮完唔会觉得口渴,饮晒成碗冇难度,个汤甜甜地好似炖过鸡汤咁,完全唔觉得油,好少鸡汤同个米线可以夹到啱啱好,融为一体,呢间醉鸡米线真系世一。💜喇沙鸡米线+猪红 $64 (🌕🌕🌕🌕/5)喇沙汤底喺第二首选,如果唔钟意醉鸡汤底可以试吓呢一个,汤底少少偏辣,但系非常香浓,十分惹味,米线非常挂汤,鸡件都系超滑,数过有成8大件,但系猪红就扣咗分,猪红唔入味,纯粹好似白烚咁。💜麻辣鱼皮 $30 (🌕🌕🌕🌕🌕/5)麻辣鱼皮,够麻够辣,份量都唔少,好入味👍🏻喜欢鱼皮嘅可以一试。🍴整体食评:✅汤底浓郁,难怪吸引咁多人排队✅性价比高,份量多✅上菜快✅适合情侣👩❤️👨闺蜜👯♀️一家人👨👩👧👦❌猪血比较失色
💜醉香鸡米线 $60(🌕🌕🌕🌕🌕/5)
💜喇沙鸡米线+猪红 $64 (🌕🌕🌕🌕/5)
💜麻辣鱼皮 $30 (🌕🌕🌕🌕🌕/5)
🍴整体食评:
✅汤底浓郁,难怪吸引咁多人排队
✅性价比高,份量多
✅上菜快