2023-10-22
见到有人话有韩国既味道,就book左去试。以前去韩国食孔陵一只鸡既时候,我都谂点解香港无,睇落同打边炉既设备要求都差唔多咋嘛🥲坐底首先见到前菜已经放左系到,水芽菜同辣水萝卜,我见识少,第一次见水浸芽菜,食落完全无调味,成口青味;辣水萝卜,讲唔到佢系腌萝卜,因为完全唔入味,好似煮熟既萝卜淋上好稀好水既辣椒汁。后尾我上google 韩国水芽菜,无呢样野😐跟住叫左个两人份既 🍲韩式鸡肉火锅(s $328),个煲上到台未见鸡先见到一大堆蒜蓉🧄 系捞埋蒜蓉之前试饮个汤底,系好淡既清鸡汤。捞埋蒜蓉后,只有蒜蓉味。甘唔饮汤食料,鸡脾滑系正常既,但其他位置好柴,我相信应该系要滚左之后就熄火,但侍应无提,过左阵佢见到先帮手熄左,不过煲入面本身有几大块既薯仔,熄火后薯仔半生不熟。鸡🐓本身无乜味,都唔入味,要点汁黎食,个汁系豉油生抽甘嘅味,再捞蒜蓉同辣椒粉(同打边炉无既分别?)🙂 年糕都系点同一个酱汁🙃我地仲加左个粥,点知佢系𢳂起晒我地个煲既料,剩返好少汤,跟住拎返个煲入厨房,出黎就有一锅粥。其实个粥本身味道系ok既,但唔知点解食食下,同朋友都觉得有浸柠檬茶既味道🙈薯仔煎饼🫓 外脆内粉,系呢一餐比较好食既,
年糕都系点同一个酱汁🙃
薯仔煎饼🫓 外脆内粉,系呢一餐比较好食既,但都好似唔系正宗既味道。
因为食孔陵一只鸡都系几年前既事,我惊自己记忆有误,所以揾返孔陵一只鸡既图黎睇,系无蒜既。如果系同我一样食过韩国孔陵一只鸡,想重温味道既话就唔推荐啦,有比较有伤害。
如果无食过韩国味道,想试下既话都可以既,但唔太值。又或者辣炖鸡先系呢间主打?