2013-09-08 727 浏览
早几日约左朋友到孖沙街的malaymama食肉骨茶,期待很久了~~~我们2人避过中午的人潮,约2点钟到达,仍然仲有3枱客未走,只好坐侧边面壁的椅子了。(店内只有3张横枱,侧边1张面壁的长窄枱)我们点了净肉骨茶、传统喇沙选配双拼(油面加米粉)、传统虾面就配米粉、青柠梳打同冻薏米水。饮品先到,等食期间店员主动提议我们转到中间即将埋单的大横枱,都有几贴心的感觉。肉骨茶出场了,饮啖汤有阵阵药材味又易入口,D汤亦够咸。一心谂住的豆卜吸晒D汤,一定好好味,但可能D豆卜最后先放或放得未够耐,豆卜𥚃边冇咩味。好彩D排骨入味之余又松又软,好好味。下次一定配米粉,索晒D汤,一定更好食。因为今次食完其他嘢,D汤已经冻左,嘥咗。传统喇沙,内有鸡丝、虾、豆卜、芽菜、矮瓜。饮一啖汤好重椰味,初初入口唔多觉辣,以后D辣味就由喉咙发出来。哈哈!立即饮返一啖薏米水解解辣。双拼(油面加米粉)食落又几有口感,几特别㖞!而传统虾面,内有虾、猪肉片、通菜。我们今次个虾面好食过喇沙,啖虾汤超甜,D米粉又索晒D汤好入味,令人回味。如果下次再来,一定试佢地的鱿鱼通菜和加也多士

如果下次再来,一定试佢地的鱿鱼通菜和加也多士
  • 肉骨茶
  • 传统虾面