𠮶日同老婆两个去食饭,主菜叫咗寿喜烧牛肉蛋包饭同埋软壳蟹卡邦尼意粉都到水准,见到个梨味刨冰系期间限定忍唔住叫左,卖相非常好:然后,我地食左之后惊为天人刨冰嘅味道只有极淡嘅梨味,居然可以做到同水不相伯仲,唔好见啲橙色冰咁深以为好有梨味,实际上系近乎食唔出梨味,完全唔会影响我地品尝刨冰嘅原味(冰水味)上面啲cream 简直好似系加左另一个甜品一样,同刨冰个味同质感撞得好好,好似食紧两个甜品咁,碗边啲桃浸过梳打水,好有汽水嘅哪味,而完全唔会有桃味阻左我品尝原味刨冰。而重头戏系入面同碗底嘅刨冰:呢个先系成个刨冰嘅核心,冰水嘅纯度好足,如果想食完嘢饮碗冰水,或者想食梨同桃但平时唔食得嘅人,就最啱叫呢个过下瘾,因为佢只有纯粹嘅冰水味,只需要$80左右(未计加1),想试嘅记得支持。最后,认真,唔好叫呢个。
见到个梨味刨冰系期间限定忍唔住叫左,卖相非常好:
山梨桃刨冰
然后,我地食左之后惊为天人

而重头戏系入面同碗底嘅刨冰:

最后,认真,唔好叫呢个。