2024-04-29
葵涌从来都唔系主要嘅游客区,但位于葵芳嘅葵涌广场却有最地道最本土嘅美食,作为本地人,唔知你哋又多唔多去葵涌广场扫街揾食呢?葵涌广场除咗扫街小店之外,场内亦有多间车仔面选择,而孖宝车仔面就系我哋嘅最爱。鱼肉春卷、猪红、牛腩幼面配秘制汁食车仔面嘅灵魂一定系酱汁,而大部份车仔面嘅酱汁都系辣、辣、辣!如果唔食得辣,酱汁通常都与你无关,不过孖宝车仔面就特别为唔食得辣嘅人调配秘制汁,增加汤底嘅香浓度,非常惹味!另外,鱼肉春卷真系一定要叫,非常弹牙,超好味!猪皮、牛柏叶、咖喱鱿鱼米粉配孖宝辣汁免费嘅酱汁除咗秘制汁,仲有腩汁,如果想食辣,孖宝辣汁同咖喱汁则要另外收费。钟意食辣嘅朋友真系唔可以错过孖宝辣汁,视乎自己嘅能力拣选大辣或小辣。其实我觉得小辣真系唔够劲,钟意食辣就记住唔嗌大辣。孖宝辣汁够香又够辣,极具层次。至于枱面上仲有孖宝车仔面自家出品嘅菜甫同辣菜甫,辣菜甫非常爽口,可以增加整碗车仔面嘅口感同层次之余,仲要系免费架!最后,值得一赞嘅系猪皮,劲干净白滑,而且索晒酱汁,真系唔错。
鱼肉春卷、猪红、牛腩幼面配秘制汁
猪皮、牛柏叶、咖喱鱿鱼米粉配孖宝辣汁