2023-08-17 210 浏览
星期五晚同朋友喺中环食完晚饭,想去揾间酒吧chill吓,拣咗间香港本地手工啤酒品牌开既酒吧- Carbon Brews,入到去灯光环境都好有气氛,happy Friday night更加系座无虚席,我地拣咗吧枱位坐,可以一边倾偈一边望住bartender冲cocktail。我地嗌咗Whisky sour punch, Sentosa after party同Maduro。Whisky sour punch系杯whisky based既cocktail,入面有柠檬汁同风干咗嘅橙,成杯酒比较重果香味,whisky味都算出而又唔会太浓,算比较易入口,几啱唔钟意甜酒既人饮。Sentosa after party系杯gin based既cocktail,混合咗黑樱桃酒、肉豆寇同青柠汁,成杯酒偏甜但又唔会得糖浆𠮶种死甜,饮落去好顺,啱哂怕苦既女仔饮。饮完cocktail,我哋就试呢间既signature- tap beer! 佢哋有超过20种啤酒可以选择,类别分左light, sour, hoppy, dark同cocktail,今次饮咗Maduro呢种黑啤,medium size,酒精浓度5.5

饮完cocktail,我哋就试呢间既signature- tap beer! 佢哋有超过20种啤酒可以选择,类别分左light, sour, hoppy, dark同cocktail,今次饮咗Maduro呢种黑啤,medium size,酒精浓度5.5%,佢个形容词系cigar city,饮落去真系有少少雪茄味烟熏味,加上黑啤𠮶种浓厚嘅小麦味,令到成杯啤酒既味道好有层次,唔会好似普通啤酒咁甜,下次会再黎试吓其他味既啤酒!

📍中环云咸街60号中央广场地下1号舖
位置就脚:🍊🍊🍊🍊
餐厅环境:🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整体CP值:🍊🍊🍊🍊
Whisky  Sour  Punch
Sentosa  After  Party
Maduro  (M)
Whisky  Sour  Punch
Sentosa  After  Party
Maduro  (M)