2018-06-20
本宫今日出巡,话要食好野,男友就话要带我食返宫廷食嘅野。果然系宫廷料理,除咗装修中式、古雅之外,每张枱都放咗一卷圣旨。一打开…哗! 干隆、顺治、雍正、慈禧…总之好多个朝代嘅统治者名称都系度,其实系比你选汤底。我地选咗够晒滋补嘅康熙…花胶鸡汤(半只鸡)。花胶大大件,正呀!以下系我地点咗,而且值得推介嘅:牛舌 - 其实我系唔食牛舌嘅,不过身边果位食,而且佢仲话好好食,迫我食一片。好啦,我即管试下,又真系唔错wor﹐牛舌切得好薄片,滚几滚就食得,爽口鲜味。和牛芝士一口饺 - 和牛有饺子皮包住,所以肉汁锁住系饺入面,一口食到,牛肉味满泻。黑松露墨鱼滑 - 墨鱼滑弹牙,真材实料,加上我至爱嘅黑松露,食落啖啖菇香。黄金响铃 - 邪恶之物也~ 我认我敌唔过魔鬼。即炸嘅响铃,淋上半溶的咸蛋黄蓉,究竟系咩人发明㗎? 咸香松脆有层次! 请注意! 请注意! l绝对系必食之选!咸蛋黄炸鱼皮 - 相比邪恶之物,呢个都系紧次于佢,都系新鲜炸鱼皮,而且好大块㗎!蛏子皇4只 - 大大大! 非常大只,而且出场都好有气势,果然系皇,仲好鲜甜添。本宫对呢次出巡好满意!
以下系我地点咗,而且值得推介嘅:
本宫对呢次出巡好满意!